ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι απαντά ο S&P για την "κλοπή" 1 τρισ. δολάρια από τις αγορές

02:12 - 26 Αυγ 2011
stavroula

Από stavroula

Η υποβάθμιση της αμερικάνικης οικονομίας σε AA+ στοίχισε μία "περιουσία" στις αγορές. "Δε φταίμε για τον πανικό στις αγορές"...απαντά σήμερα ο οίκος.

"Υπεραπλούστευση" θεωρεί o Standard & Poor’s την τάση να αποδίδεται η ακραία μεταβλητότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα στις αγορές στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ.

Πολλοί επενδυτές συμφώνησαν με την υποβάθμιση, ενώ οι αγορές αντιδρούν και στις πιο αδύναμες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, δήλωσε ο David Beers, επικεφαλής διεθνών κρατικών αξιολογήσεων της S&P, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Σιγκαπούρη σήμερα.

Τα σχόλια του ακολουθούν την έντονη κριτική που ασκήθηκε στην S&P από διακεκριμένους επενδυτές όπως ο δισεκατομμυριούχος Warren Buffett, ο οποίος δήλωσε ότι η αξιολόγηση των ΗΠΑ έπρεπε να βρίσκεται όχι στο τριπλό αλλά σε τετραπλό Α.

Τα "πεπραγμένα" του S&P...

«Φτωχότερο» κατά 1 τρισ δολάρια είναι το αμερικάνικο χρηματιστήριο από τις 5 Αυγούστου και μόνος υπαίτιος είναι ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P.. Τα δημοσιεύματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης έχουν πάρει «φωτιά», ύστερα από την αποκάλυψη της μεγάλης «χασούρας» των αμερικάνικων μετοχών και του «χεριού» που την προκάλεσε.

Η κακή συνήθεια των οίκων αξιολόγησης διευρύνθηκε και από εκεί που αφορούσε κυρίως την ευρωπαική περιοχή, τώρα αποτελεί την ισχυρότερη απειλή των ΗΠΑ. Η αμερικάνικη οικονομία ζει πρωτοφανείς στιγμές κρίσης, αφότου ο S&P υποβάθμισε για πρώτη φορά την πιστοληπτική ικανότητα της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου στο ΑΑ+ από ΑΑΑ, ωθώντας τη Wall Street στα «τάρταρα», «αγγίζοντας» ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Από τότε και στο εξής, οι αμερικάνικες μετοχές δέχθηκαν τέτοια υποτίμηση, που οι αγορές έχασαν 1 τρις δολάρια στο «όνομα» της S&P.  Ο οίκος προχώρησε στην υποβάθμιση των ΗΠΑ επικαλούμενος ανησυχίες για τα αυξανόμενα ελλείμματα του προϋπολογισμού και τα χρέη. Η κίνηση αυτή είναι πιθανόν να οδηγήσει μελλοντικά σε αύξηση του κόστους δανεισμού για την αμερικανική κυβέρνηση, τις εταιρίες και τους καταναλωτές.

"Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής στο οποίο συμφώνησαν το Κογκρέσο και η κυβέρνηση δεν καλύπτει αυτό που, κατά την άποψή μας, θα ήταν αναγκαίο για να σταθεροποιηθεί η μεσοπρόθεσμη δυναμική του χρέους της κυβέρνησης", ανέφερε στην ανακοίνωσή της η S&P.

Η υποβάθμιση «συνοδευόταν» από αρνητικό outlook, και αυτό, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, είναι ένδειξη ότι ενδέχεται να υπάρξει και νέα υποβάθμιση μέσα στους επόμενους 12 - 18 μήνες.

Η «βουτιά» που ακολούθησε της 5ης Αυγούστου στο αμερικάνικο ταμπλό ήταν βίαιη! Ο γενικός δείκτης για τις αμερικάνικες μετοχές «κατρακύλησε» κατά 6,7%, δηλαδή κατά 1 τρις δολάρια, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων σημείωσαν ράλι, φτάνοντας σε υψηλό 28 μηνών, δηλαδή σε υψηλό περίπου 2,5 ετών. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο S&P 500 ύστερα από την υποβάθμιση, υποχωρώντας σε χαμηλό 2,5 ετών, από το χαμηλότερο επίπεδο του Μαρτίου του 2009.

«Ένα από τα μεγαλύτερα έκτροπα που έχω δει τόσα χρόνια στην αγορά είναι το μακελειό της 5ης Αυγούστου. Οι ΗΠΑ υποβαθμίστηκαν από την S&P και η πρώτη κίνηση των traders ήταν να τρέξουν στους τίτλους που είχαν υποβαθμιστεί και να πωλούν μετοχές χωρίς καν να ρωτούν σε ποια τιμή», δήλωσε ο Kevin Rendino manager της  BlackRock.

 «Καταστράφηκε η επενδυτική εμπιστοσύνη»

«Η υποβάθμιση κατακεραύνωσε την επενδυτική εμπιστοσύνη, η οποία ούτως ή άλλως ήταν ήδη ιδιαίτερα επισφαλής», τόνισε ο κορυφαίος στρατηγικός επενδυτής της Charles Schwab, «Στο δεύτερο εξάμηνο νιώσαμε λίγο να παίρνουμε τα πάνω μας, αλλά αυτή η αίσθηση αμέσως εξαλείφθηκε από την έλλειψη εμπιστοσύνης στην πολιτική ηγεσία. Νομίζω ότι αυτό αντανακλούσε και η υποβάθμιση από τον οίκο. Η S&P επέδειξε την κρίση εμπιστοσύνης και όχι την οικονομική κρίση», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τα αμερικάνικα 10ετή ομόλογα έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη απόδοση από το Δεκέμβριο του 2008 αυτό το μήνα, σύμφωνα με την έκθεση της Bank of America.

Στ. Μαλαίνου

Τελευταία τροποποίηση στις 12:43 - 26 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.