ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην τελική ευθεία ο εξονυχιστικός έλεγχος της τρόικας με στόχο την 6η δόση

13:26 - 29 Αυγ 2011
stavroula

Από stavroula

Στην τελική ευθεία ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, ο οποίος έχει διττό στόχο: Αφ' ενός την έγκριση για την 6η δόση των 8 δισ. ευρώ και αφ' ετέρου την αποφυγή λήψης πρόσθετων μέτρων.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος- ενδέχεται να συναντηθεί το απόγευμα με την τρόικα- δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι "η Ελλάδα πρέπει να κάνει τα πάντα, ώστε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει διεθνώς".

Αλλά, υπάρχουν και κυβερνητικά στελέχη που, με δεδομένη τη βαθύτερη ύφεση εφέτος (άνω του 4,5% έναντι της τελευταίας αρχικής εκτίμησης για 3,8%), θα επιθυμούσαν να αποδεχθεί η τρόικα ελαστικότερο χρονοδιάγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος.

Χαρακτηριστικό είναι, όμως, χθεσινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters,σύμφωνα με το οποίο οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ αναμένεται να είναι σκληρές. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται στέλεχος της τρόικας, που φέρεται να αναφέρει ότι "υπάρχει ακόμη έντονη ανησυχία όσον αφορά τους στόχους. Οι Έλληνες υποστηρίζουν ότι φταιει η ύφεση, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες εάν κάτι τέτοιο οφείλεται εξ ολοκλήρου στην ύφεση".

Ο έλεγχος της τρόικας θα είναι εξονυχιστικός και θα αφορά στο σύνολο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί ο προϋπολογισμός και κυρίως το σκέλος των δαπανών, καθώς στα έσοδα υπάρχουν έως το τέλος του έτους τα έκτακτα φορολογικά μέτρα (π.χ. έκτακτες εισφορές, αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, κ.λπ.).

Παράλληλα ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, στο πλαίσιο του οποίου η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εμφανίσει έσοδα τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του Σεπτεμβρίου. Στον συγκεκριμένο τομέα, όπως έχει δηλώσει ο κ. Βενιζέλος, στις πωλήσεις όπου συμμετέχει η παράμετρος της χρηματιστηριακής αξίας, θα διαμορφωθούν μηχανισμοί ενσωμάτωσης μελλοντικών αναβαθμίσεών της. Ενώ, θα προηγηθούν δικαιώματα και περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, τα οποία μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν με γρήγορες διαδικασίες

Αυστηρή θα είναι, παράλληλα, και η επισκόπηση της πορείας υλοποίησης ενός μεγάλου αριθμού μεταρρυθμίσεων, τις οποίες η ελληνική πλευρά έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, με αιχμή τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο έως την κατάθεση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, δηλαδή έως την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Ενώ, η τρόικα θα ζητήσει "αναλυτικό λογαριασμό" και για την πορεία υλοποίησης άλλων βασικών μεταρρυθμίσεων (άνοιγμα "κλειστών" επαγγελμάτων, συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων φορέων, ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, εξοικονόμηση δαπανών στην υγεία, ασφαλιστικό, κ.λπ.).
Τελευταία τροποποίηση στις 00:34 - 30 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.