ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η εποχή των deals και στις τηλεπικοινωνίες! - Vodafone, Wind ενώνουν τις δυνάμεις τους...

00:07 - 30 Αυγ 2011
stavroula

Από stavroula

Το deal Vodafone - Wind είναι γεγονός!
Σε μία διαρκή κινητικότητα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του, αλλά και αντιμετώπισης των προβλημάτων του βρίσκεται ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, για τον οποίο το τρέχον έτος δεν φαίνεται να βαίνει καλώς. Οι τελευταίες ανακοινώσεις των επιχειρήσεων του εν λόγω τομέα έχουν να κάνουν από τη μία με συνεχή αναζήτηση «φρέσκων» κεφαλαίων και από την άλλη με αναδιάρθρωση δικτύου και με κοινοπραξίες. Τα σενάρια περί συγχωνεύσεων ολοένα και «φουντώνουν», με την πλειοψηφία εξ αυτών να επιβεβαιώνονται στο τέλος.
 
Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι οι τηλεπικοινωνίες και ειδικότερα ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας ζουν πρωτοφανείς στιγμές ύφεσης, δεχόμενες τις τραγικές συνέπειες μίας κρίσης δίχως προηγουμένου. Τα deals και οι εξαγορές αποτελούν ίσως τη λύση στη χρεοκοπία.
 
Μόλις χθες ανακοινώθηκαν και επισήμως οι προχωρημένες συζητήσεις των διοικήσεων της Vodafone και Wind με τους μετόχους, με σκοπό τη συγχώνευση των δύο εταιρειών. Η πληροφορία είχε κάνει ήδη το γύρο της αγοράς, προτού τη γνωστοποίησή της και από τις δύο πλευρές.
 
Ωστόσο, το βράδυ της Δευτέρας επιβεβαιώθηκε και από τους δύο κολοσσούς η διαπραγμάτευση της διερεύνησης πιθανής επιχειρηματικής συνεργασίας τους, διαψεύδοντας παράλληλα, αρχικά δημοσιεύματα ότι πρόκειται για εξαγορά της Wind από τη Vodafone.

Σε ανακοίνωσή της η Vodafone Group αναφέρει ότι "επιβεβαιώνει ότι έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την Largo Limited για τη διερεύνηση πιθανής επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ Vodafone Ελλάδας και WIND Ελλάς".

Όπως διευκρινίζεται η "αναφορά που γίνεται σε δημοσιεύματα ότι το Vodafone Group συζητά να εξαγοράσει τη WIND Ελλάς έναντι μετρητών δεν είναι αληθής".

Οι συζητήσεις, προστίθεται στην ανακοίνωση, βρίσκονται σε αρχικό επίπεδο και δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα οδηγήσουν σε κάποια συμφωνία.

Από την πλευρά της η WIND Ελλάς στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι "οι μέτοχοι της βρίσκονται σε συζητήσεις με τον Όμιλο Vodafone, που ενδέχεται ή όχι να οδηγήσουν σε έναν επιχειρηματικό συνδυασμό μεταξύ των εταιριών WIND Ελλάς και Vodafone Ελλάδος. Σε αυτό το χρονικό σημείο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση για το αν οι εν λόγω συζητήσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία. Περαιτέρω ενημέρωση θα γίνει εφόσον υπάρξει σαφές αποτέλεσμα των συζητήσεων."

Δεδομένων των συνθηκών και σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η συγχώνευση των Vodafone - Wind, τότε θα μιλάμε για ένα μεγάλο deal στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, αφού πρόκειται για δύο εκ των τριών μεγάλων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, γεγονός που σημαίνει ότι το βάρος του ανταγωνισμού αναμένεται... «ασήκωτο»!
 
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί, ότι οι συζητήσεις περί εξαγορών και συγχωνεύσεων στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο δεν ξεκινούν με τις Vodafone - Wind. Υπενθυμίζεται, ότι στα τέλη Μαϊου, σάλο είχε προκαλέσει στην αγορά η είδηση της συγχώνευσης της Rometelecom με την Cosmote Romania. Όπως υποστήριζαν τότε αρμόδιοι παράγοντες η συγχώνευση θα ολοκληρωνόταν με ανταλλαγή μετοχών μεταξύ ΟΤΕ και Ρουμανικού Δημοσίου, στε κατόπιν να πραγματοποιηθεί η εισαγωγή ποσοστού της ρουμανικής εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου.
 
Στ. Μαλαίνου
Τελευταία τροποποίηση στις 12:51 - 30 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.