ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χαράς ευαγγέλια για δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο μετά το πλαφόν

13:02 - 06 Σεπ 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Μεγάλη ανάσα δίνει σε όσους έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας! Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας παρενέβη και «φρενάρει» την ξέφρενη κούρσα που σημειώνει το ελβετικό νόμισμα και μάλιστα έθεσε ως ελάχιστο στόχο για την ισοτιμία με το ευρώ το 1,20 (φράγκα/ευρώ).
Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) «στοχεύει σε μία αξιοσημείωτη και σταθερή εξασθένηση του φράγκου», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Με άμεση επίδραση, δεν πρόκειται πλέον να ανεχθεί μία ισοτιμία ευρω-φράγκου κάτω από το ελάχιστο όριο των 1,20 φράγκων» και «είναι έτοιμη να αγοράσει ξένο συνάλλαγμα σε απεριόριστες ποσότητες», προστίθεται.

Η ελβετική κεντρική τράπεζα προχώρησε σε μία απρόσμενη κίνηση, συνδέοντας ουσιαστικά την ισοτιμία του φράγκου με το ευρώ και βάζοντας «ταβάνι» στην άνοδο του εθνικού νομίσματος για πρώτη φορά εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες.

Η τελευταία φορά που είχε θέσει όριο για την ισοτιμία ήταν το 1978 έναντι του γερμανικού μάρκου.

Μετά την ανακοίνωση, το ελβετικό νόμισμα υποχώρησε έως 9% περίπου έναντι του ευρώ, διολισθαίνοντας στα 1,2035 φράγκα/ευρώ. Μεγάλες απώλειες σημείωσε και έναντι άλλων νομισμάτων.

Η αντίδραση της ΕΚΤ


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ανακοίνωσε, είχε ενημερωθεί για την απόφαση της SNB. Η απόφαση, πάντως, πάρθηκε με αποκλειστική ευθύνη της SNB, τόνισε.
Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι η EKT μέσω του προέδρου της κ. Τρισέ είχε ζητήσει τον Αύγουστο οι χώρες να μην προχωρούν σε μεμονωμένες κινήσεις στο μέτωπο των ισοτιμιών, αλλά να δρουν από κοινού προκειμένου να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα.

Είναι, πάντως, η πρώτη φορά που η ΕΚΤ αντιδρά τόσο άμεσα σε κίνηση της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας που έχει στόχο να σταματήσει την ανατίμηση του νομίσματός της, σημειώνουν αναλυτές.

Η τρελή κούρσα του φράγκου


Όταν ο Όρσον Γουελς έλεγε στον "Τρίτο Άνθρωπο" πως οι Ιταλοί, με τόσους αιώνες συνεχών πολέμων, προσέφεραν στην ανθρωπότητα την Αναγέννηση, ενώ οι Ελβετοί με τόσους αιώνες ειρήνης, τα ρολόγια κούκου, αποτύπωνε προφητικά ένα αδιάψευστο γεγονός: Η Ελβετία είναι ίσως λίγο περισσότερο υγιής από όσο χρειάζεται!

Αν επιχειρούσαμε να απονείμουμε το "χρυσό μετάλλιο" επενδυτικού καταφυγίου, εν μέσω της παρατεταμένης κρίσης και των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία, αυτό θα πήγαινε στο πανίσχυρο ελβετικό φράγκο, το οποίο έχει καταγράψει μέσα στο 2011 μεγαλύτερα κέρδη και από τον χρυσό. Συγκεκριμένα, αυτά ξεπερνούν το 30%, με πολλούς αναλυτές να θεωρούν πιθανή την ισοτιμία ένα προς ένα με το ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν από την κρίση, μόλις το 32% των assets των ελβετικών τραπεζών αφορούσαν ελβετικά φράγκα, ενώ πλέον το ποσό αυτό ανέρχεται σε 49%.

Οι κίνδυνοι


Το κόστος που πληρώνει η Ελβετία έχοντας στην κατοχή της ένα ισχυρό εθνικό νόμισμα και μία υγιή οικονομία με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 2%, ανεργία 3% και χρέος μόλις 53% του ΑΕΠ, είναι υψηλό, καθότι πλήττεται η ανταγωνιστικότητα της χώρας τόσο στον τουρισμό, όσο και στις σημαντικές εξαγωγές της χώρας στον φαρμακευτικό, αγροτικό τομέα καθώς και στα διάσημα ρολόγια της.

Ενδεικτική του προβλήματος που δημιουργεί η κούρσα του φράγκου είναι η καθίζηση στην οποία παρέσυρε χθες τον φαρμακευτικό κλάδο η Clariant που μείωσε το στόχο ανάπτυξης της, λόγω της κούρσας του ελβετικού φράγκου υποχωρώντας κατά 14%.
Αξίζει να αναλογιστεί κανείς ότι από το 1,60 που διαπραγματευόταν το ελβετικό φράγκο το Σεπτέμβριο του 2008 το ελβετικό φράγκο άγγιξε στις 9 Αυγούστου τα 1,0075 ευρώ.

"Η ελβετική οικονομία απλώς δε θα επιβιώσει για πολύ καιρό με την ισοτιμία στο 1,13" είχε προειδοποιήσει ο Rudolf Minsch, επικεφαλής οικονομολόγος της Economiesuisse.

Παράλληλα, ανάμεσα στους κινδύνους που απειλούν την οικονομία της Ελβετίας, κατά την SNB είναι μία ενδεχόμενη «φούσκα» στην αγορά ακινήτων στην χώρα.

Στην Ελβετία άλλωστε «χτυπά η καρδιά» της πιο δυναμικής αγοράς ακινήτων στην Ευρώπη, καθώς οι αξίες των ακινήτων καταγράφουν άνοδο επί εννιά συνεχόμενα χρόνια, κάτι που συνέβη και το 2010. Η ποσοστιαία αύξηση της αξίας των ακινήτων όπως είναι φυσικό έχει φτάσει φέτος στο αποκορύφωμα της, καθώς οι ρυθμοί αύξησης ξεπερνούν το 1% το μήνα.

Δημήτρης Κώτσος
Τελευταία τροποποίηση στις 20:35 - 06 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.