ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προσδοκίες για καλύτερα αποτελέσματα για το Φουρλή στο 3ο και 4ο 3μηνο

01:36 - 07 Σεπ 2011
stavroula

Από stavroula

Ακόμα μία εισηγμένη που βλέπει τα «ζόρια» εντός και κάνει περαιτέρω βήματα και εκτός εγχώριας αγοράς. «Σφήνα» στη βουλγαρική αγορά μπαίνει ο όμιλος Φουρλής, επεκτείνοντας το σήμα της αλυσίδας ΙΚΕΑ. Το πρώτο κατάστημα ΙΚΕΑ, επένδυση, η οποία ανήλθε στα 60 εκατ. ευρώ, θα ανοίξει ις πόρτες του στις 20 Σεπτεμβρίου, σε ιδιόκτητο χώρο, στον περιφερειακό της Σόφιας.
Στόχος της διοίκησης της εταιρείας είναι εντός της επόμενης 3ετίας να βάλει «πόδι» στην αγορά επίπλωσης και ειδών κατοικίας της Βουλγαρίας, αποκτώντας τα «ηνία» σχεδόν του 20%, την ώρα που στη χώρα μία αγορά με ετήσια αξία υπολογίζεται μεταξύ 400 - 500 εκατ. ευρώ, με τους «μνηστήρες» που τη διεκδικούν να είναι (εκτός των ντόπιων) και ξένοι...
 
Η διοίκηση της εταιρείας πάντως εκτιμά πως σε διάστημα ενός έτους η επισκεψιμότητα του νέου καταστήματος θα έχει διαμορφωθεί στα 1,5 εκατ. ευρώ, κατατάσσοντας αυτομάτως το εν λόγω «άνοιγμα» του ομίλου στη «λίστα» με τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη βουλγαρική αγορά.
 
 

Η κεφαλαιοποίηση και τα αποτελέσματα εξαμήνου


Αυτή τη στιγμή η κεφαλαιοποίηση της Φουρλής βρίσκεται στα 157 με 160 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου της Φουρλής, oi πωλήσεις του κλάδου λιανικής οικιακού εξοπλισμού-ΙΚΕΑ μειώθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, οι πωλήσεις του κλάδου λιανικής αθλητικών ειδών-INTERSPORT αυξήθηκαν κατά 8,9% και οι πωλήσεις του κλάδου χονδρικής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες μειώθηκαν κατά 10,8%. Παρά τις δυσμενείς συνθήκες της αγοράς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις γειτονικές χώρες όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος και οι τρεις κλάδοι αύξησαν το μερίδιο αγοράς.

Σήμερα, λειτουργούν 5 καταστήματα ΙΚΕΑ στην Ελλάδα και ένα στην Κύπρο.

Στον κλάδο λιανικής αθλητικών ειδών (INTERSPORT), οι πωλήσεις παρουσίασαν αύξηση κατά 8,9% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010, στα 41,2 εκατομμύρια ευρώ. Η δραστηριότητα αθλητικών ειδών στην Ελλάδα και την Κύπρο είχε EBITDA 2,6 εκατομμύρια ευρώ ενώ, στις υπόλοιπες χώρες παρουσίασε αρνητικό EBITDA 0,9 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων προ-ανοίγματος της δραστηριότητας στην Τουρκία.
 
Ο Όμιλος Fourlis αριθμεί σήμερα 68 καταστήματα Intersport σε Ελλάδα (35), Ρουμανία (16), Τουρκία (11), Βουλγαρία (4) και Κύπρο (2) έναντι 55 στο τέλος του 2010. Σημειώνεται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2011 δεν συμπεριλαμβάνει πωλήσεις από τη δραστηριότητα της Τουρκίας οι οποίες θα ενσωματωθούν στις οικονομικές καταστάσεις από το 3ο τρίμηνο του 2011.
 
Τέλος, ο κλάδος ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, μετά και τη διακοπή της εκπροσώπησης των προϊόντων της Samsung στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, παρουσίασε πωλήσεις 17,5 εκατομμύρια ευρώ και EBITDA 0,6 εκατομμύρια ευρώ. 
 

Οι στόχοι της εταιρείας


Όπως εκτίμα η διοίκηση της εταιρείας, τα μεγέθη του ομίλου αναμένεται να σταθεροποιηθούν στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
 
Οσον αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου, πέρα από την προσθήκη νέων καταστημάτων Intersport και New Look, καθώς και την ολοκλήρωση του πρώτου βουλγαρικού ΙΚΕΑ, το 2011 δεν πρόκειται να καταγραφούν σημαντικές νέες δαπάνες. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ομίλου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη ανοίγματος νέου ΙΚΕΑ εντός του 2012, αν και υποστήριξε ότι το 2013 ενδεχομένως να υπάρξει επέκταση του δικτύου.
 
Στους στόχους παραμένει η δημιουργία ενός νέου καταστήματος στην ελληνική επαρχία αλλά και η δημιουργία ακόμη 2 ή 3 ΙΚΕΑ στη Βουλγαρία. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι η επιλογή δημιουργίας ενός ακόμη ΙΚΕΑ εξαρτάται περισσότερο από την ωριμότητα της αγοράς και άρα την αποδοτικότητα της επένδυσης, προσθέτοντας ότι τα απαιτούμενα κεφάλαια για νέες επενδύσεις μπορούν να εξασφαλιστούν τόσο από το cash flow των υπαρχόντων ΙΚΕΑ όσο και μέσω δανεισμού. Σημειώνεται δε ότι το κατάστημα της Σόφιας αναμένεται να εγκαινιαστεί στις 20 Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας τζίρο στο δ' τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Aναφορικά με τις νέες επεκτάσεις, στην Τουρκία από τις αρχές Ιουλίου ο όμιλος ελέγχει τα 11 σημεία της αλυσίδας Intersport και προετοιμάζεται για προσθήκες από το 2012, ενώ στη Ρουμανία προχώρησε ήδη στα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος ένδυσης New Look (το οποίο κατέγραψε 10.000 επισκέπτες σε ένα σαββατοκύριακο) και ετοιμάζεται να λειτουργήσει ακόμη ένα αύριο, επίσης στο Βουκουρέστι.

Στ.Μαλ.
Τελευταία τροποποίηση στις 01:49 - 07 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.