ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, αλλά δε θα εγκαταλείψει το ευρώ" σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές

15:35 - 16 Σεπ 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Αρκετά πιθανό θεωρούν ακόμη το ευρωομόλογο οι οικονομολόγοι.

Η Ελλάδα πιθανότητα θα χρεοκοπήσει μέσα στο επόμενο έτος καθώς εξαντλείται η υπομονή των εταίρων της αλλά η πιθανότητα να φύγει από την Ευρωζώνη είναι μόλις 1 στις 5 σύμφωνα με δημοσκόπηση ανάμεσα σε οικονομικούς αναλυτές.

Η δημοσκόπηση στα πλαίσια της οποίας ζητήθηκε η γνώμη περισσότερων από 50 οικονομολόγων στην Ευρώπη τις τελευταίες δύο ημέρες, απεφάνθη ότι οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι 65%, ενώ οι μισοί από τους συμμετέχοντες δήλωσαν πως αυτό πρόκειται να συμβεί εντός 12 μηνών.

Οι αναλυτές που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση έδιναν στην Ελληνική χρεοκοπία πιθανότητες από 25% μέχρι 100%, ενώ κανείς δε δήλωσε πως δεν τη θεωρεί πιθανή.
Αναφορικά με το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), οι  οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το swap θα προσελκύσει το 70-80% των ιδιωτών  επενδυτών, ποσοστό χαμηλότερο από τον στόχο του 90% που έχει θέσει η Αθήνα.
Η λύση των ευρωομολόγων, που θεωρείται από πολλούς οικονομολόγους ως η  μόνη εναλλακτική λύση στην κρίση χρέους, συγκεντρώνει πιθανότητα υλοποίησης στο  40%. Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά υψηλό αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόσφατη  απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας ουσιαστικά απαγορεύει στο  Βερολίνο να συναινέσει στα ευρωομόλογα.
Τελευταία τροποποίηση στις 16:19 - 16 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.