ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πληθαίνουν τα σενάρια τρόμου...

23:47 - 04 Οκτ 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Όλοι βλέπουν χρεοκοπία εκτός από τους πολιτικούς. Η απραξία απειλεί τη βιωσιμότητα της Ελλάδας
Την ώρα που οι Ευρωπαίοι προσπαθούν αν ξεπεράσουν εαυτώ και να παρουσιάσουν, ή έστω να καταστρώσουν και να εφαρμόσουν ένα πειστικό σχέδιο επίλυσης της κρίσης, τα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδος είναι σαν να θέτουν επίσημα «στοιχήματα» της χρονικής στιγμής.

Για ακόμη μία φορά, ο αμφιλεγόμενος υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας φέρεται να έρχεται στην Αθήνα με άνα σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας στις αποσκευές του. Σύμφωνα με πληροφορίες της Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Φίλιπ Ρέσλερ, έχει στα χέρια του σχέδιο που προβλέπει διαδικασία χρεοκοπίας, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να εξυπηρετήσει το χρέος της, με παράλληλο περιορισμό των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Την διαδικασία χρεοκοπίας πρέπει να δρομολογήσει ανεξάρτητο σώμα, που θα αναλάβει, αλλά και θα εποπτεύει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην χρεωμένη χώρα και τους πιστωτές της. Προοπτικά αυτό το σώμα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και να διαδεχθεί τον μόνιμο μηχανισμό του ESM.

Εδώ και δύο χρόνια η Ελλάδα προσπαθεί απεγνωσμένα να ξεφύγει από την κρίση χρέους, δαπανώντας εκατοντάδες δισ. ευρώ και ατελείωτες συζήτησης του προβλήματος, χωρίς επιτυχία. «Οι επόμενες εβδομάδες ίσως αποδειχθούν άκρως σημαντικές», σχολιάζει παράλληλα το Reuters. Η δόση αναμένεται να εγκριθεί και η Ελλάδα να έχει οξυγόνο για μερικές εβδομάδες ακόμη. «Αλλά μετά από αυτό, μόλις εγκριθούν οι αλλαγές στον EFSF, μόλις ληφθεί η απόφαση για το πώς θα ενισχυθεί η ισχύς του ταμείου, και μόλις γίνει ξεκάθαρο ότι τα χρηματοοικονομικά της Ελλάδας είναι σε τέτοια κατάσταση που δεν δικαιολογούν την καταβολή περαιτέρω δόσεων, η ώρα της κρίσης θα έχει φτάσει, και μπορεί να είναι ακόμη και το Νοέμβριο».

Σε ανάλογη κατεύθυνση κινούνται και οι Financial Times, χαρακτηρίζοντας χαμένη υπόθεση τη διάσωση της Ελλάδας. Υποστηρίζουν πως κανένα μέτρο και καμία νέα θυσία ή λιτότητα δεν θα διασφαλίσει πως η χώρα μας θα «πιάσει» τους δημοσιονομικούς στόχους που της θέτουν οι δανειστές της. Μάλιστα διαπιστώνουν πως εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα ακόμα κι ένα χρεοστάσιο, μια διαγραφή - προσοχή, όχι κούρεμα αλλά διαγραφή του 100% του χρέους της χώρας μας - δεν θα συνιστούσε ανυπέρβλητο πρόβλημα για την ευρωπαϊκή οικονομία. Το πραγματικό πρόβλημα είναι πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν αντιληφθεί ότι το πρόβλημα είναι να θέσουν προτεραιότητες και να αφήσουν πίσω τους τις προσπάθειες να διασώσουν την Ελλάδα – έστω «σβήνοντας» τα χρέη της και κατόπιν στηρίζοντάς την μέσω ΕΚΤ και EFSF – και να επικεντρωθούν στη διάσωση της ίδιας της Ευρωζώνης.

Στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου τοποθετούν την χρονική στιγμή που η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει οι αναλυτές της Citigroup, όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση του νέου ρόλου του EFSF από τα εθνικά κοινοβούλια. Αυτά αναφέρουν στην τελευταία έκθεση τους για την πορεία της ευρωζώνης, την οποία και αναμένουν να υποχωρήσει σε ύφεση από το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Χρεοκοπία της Ελλάδας βλέπουν ακόμη και εννέα στους δέκα επενδυτές, αναλυτές και traders, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg. Βάσει των ευρημάτων το 72% των ερωτηθέντων προβλέπει ότι μια χώρα θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη εντός πέντε ετών. Το 40% εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί τον επόμενο χρόνο. Εξάλλου, το 93% υποστηρίζει ότι αναπόφευκτα η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει (αυξήθηκε κατά 8% από τον Μάιο) και το 56% αναμένει πως θα ακολουθήσει η Πορτογαλία (το ποσοστό μειώθηκε κατά 3%).

Μια ελληνική χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη αναφέρει η Ernst & Young, ενώ δίνει 35% πιθανότητα η ευρωπαϊκή οικονομία να διολισθήσει και πάλι σε ύφεση. "Η κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι υποχώρησης", αναφέρει σε έκθεση της η E&Y. "Η αθέτηση του ελληνικού κυβερνητικού χρέους φαίνεται πλέον αναπόφευκτη. Το βασικό ερώτημα είναι  πότε θα γίνει αυτό και πώς θα γίνει η διαχείριση".

Χρεοκοπία της Ελλάδας, μέσα στο 2011 προβλέπει η έκθεση της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse. Η ελβετική τράπεζα τονίζει ότι η χώρα μας θα πρέπει να οδηγηθεί σε ελεγχόμενη χρεοκοπία, μέχρι το τέλος του έτους, μέσω συγκεκριμένων αλλαγών. Η Credit Suisse, προτείνει την αύξηση των κεφαλαίων του EFSF, τουλάχιστον στο 1-1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αντιστοιχεί στο 40% του συνολικού χρέους της περιφέρειας και θεωρείται ότι επαρκεί για να καλύψει τις τράπεζες που θα πληγούν από την ελληνική χρεοκοπία.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:24 - 05 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.