ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ δείχνει νέα δημοσκόπηση

00:45 - 07 Οκτ 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Δημοσκόπηση-κόλαφος για το κυβερνών κόμμα αλλά και το πολιτικό σύστημα από το Βαρόμετρο. Πρώτο κόμμα η...αποχή και καταλληλότερος πρωθυπουργός ο...κανένας. Κερδίζει έδαφος οικουμενική ή κυβέρνηση συνεργασίας έναντι αυτοδυναμίας.
Την έντονη κοινωνική ανασφάλεια αλλά και την απαξίωση του πολιτικού συστήματος αλλά και την απογοήτευση από την πολιτική της κυβέρνησης αποτυπώνει δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής.

Το ΠΑΣΟΚ καταγράφει ποσοστά χαμηλότερα από τις βουλευτικές εκλογές του 1977 - 22,5% έναντι 25,34%, έχοντας υποστεί απώλεια 20 ολόκληρων μονάδων από την εκλογική του νίκη μόλις δύο χρόνια πριν.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ καταγράφει σημαντικό προβάδισμα, με 59%, ενώ το ΠΑΣΟΚ σημειώνει μόλις 9%.

Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων και σε αυτό το Βαρόμετρο, «πρώτο κόμμα» είναι η αποχή με 34%, με την αξιωματική αντιπολίτευση να καταγράφει πλέον 9 μονάδες διαφορά σε σχέση με το κυβερνών κόμμα (31,5% - δεν επιτυγχάνει αυτοδυναμία - έναντι 22,5%).

Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου προηγείται η αποχή με 34%, η ΝΔ καταγράφει 31,5% το ΠΑΣΟΚ 22,5%, το ΚΚΕ 10,5%, το ΣΥΡΙΖΑ 9,5%, το ΛΑΟΣ 9%, οι Οικολόγοι 3%, η Δημοκρατική Αριστερά 5% (δείχνοντας εξακομματική Βουλή) και η Δημοκρατική Συμμαχία 2% (7% λοιπά κόμματα).

Σημείωνεται ότι ένας στους πέντες θεωρεί τους πολιτικούς μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, ενώ φυσιολογικό κρίνεται το 67% του οικονομικού προβλήματος και το 34% της ανεργίας.

Στην ερώτηση για το ποια είναι η καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καταγράφουν το ίδιο (ποσοστό 11%) ενώ το 73% θεωρεί ότι καμία από τις δύο μπορεί να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα της χώρας. Η κυβερνώσα παράταξη καταγράφει σταθερή πτώση των ποσοστών της, ενώ η ΝΔ αντιθέτως σταθερή ελαφρά άνοδο.

Σύμφωνα με το 47% των ερωτηθέντων καταλληλότερος πρωθυπουργός δεν είναι ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ το 28% εκτιμά ότι καταλληλότερος είναι ο Αντώνης Σαμαράς και το 22% ο Γιώργος Παπανδρέου.

Στην ερώτηση για το ποια θα είναι η βέλτιστη μορφή διακυβέρνησης όποτε προκύψουν βουλευτικές εκλογές από 18% συγκεντρώνουν οι απαντήσεις κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και οικουμενική, 9% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, 7% κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΛΑΟΣ, 5% κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, 4% κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, από 2% κυβέρνηση προσωπικοτήτων/ τεχνοκρατών ή κυβέρνηση των κομμάτων της Αριστεράς, και 1% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΚΚΕ. Ενδεικτικό είναι ότι στην ίδια ερώτηση στο Βαρόμετρο Οκτωβρίου του 2009 το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωνε 27%, και του 2010 17%.

Το 53% του ερωτηθέντων εκτιμά πάντως ότι δεν χρειάζονται αυτή τη στιγμή βουλευτικές εκλογές, 39% θεωρεί ότι μάλλον χρειάζεται ενώ το 7% δεν έχει γνώμη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση 85% και μόλις 10% σε σωστή (ούτε σωστή ούτε λάθος 2%, χωρίς γνώμη 3%).

Αναφορικά με τη διεθνή ισχύ της χώρας συγκριτικά με ένα χρόνο πριν, το 81% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι έγινε πιο αδύνατη, το 14% παρέμεινε η ίδια, το 4% ότι έγινε πιο ισχυρή και το 1% δεν έχει γνώμη.

Το 89% νοιώθει ανασφάλεια για τα επόμενα χρόνια, το 2% δεν έχει γνώμη, ενώ το 4% νοιώθουν ασφαλείς. Το 89% εκτιμά ότι θα σημειωθούν κοινωνικές συγκρούσεις στους προσεχείς μήνες ενώ το 7% εκτιμά ότι οι κοινωνικές συγκρούσεις θα είναι λίγες.

Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση, το 76% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα χειροτερέψει και το 3% ότι θα το χειροτερέψει. Το 94% δε, του δείγματος θεωρεί απίθανο να αποταμιεύσει χρήματα για το προσεχές έτος ενώ το 5% πιθανό.
Τελευταία τροποποίηση στις 01:32 - 07 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.