ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch: "Ψαλίδι" στην αξιολόγηση Ιταλίας και Ισπανίας

19:08 - 07 Οκτ 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Υποβάθμισε την Ιταλία και την Ισπανία η Fitch - Σε rating watch negative η Πορτογαλία.

Σε Α+ υποβάθμισε την ιταλική οικονομία ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ενώ διατηρεί αρνητικό το outlook αφηνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέα υποβάθμιση. Παράλληλα, ανακοίνωσε και την υποβάθμιση της ισπανικής οικονομίας σε ΑΑ- από ΑΑ+ προηγουμένως, διατηρώντας και εδώ  αρνητικό το outlook.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι υποβαθμίσεις αυτές είναι απόρροια της επιδείνωσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, ενώ θεωρεί ότι δεδομένου των διαπραγματεύσεων των Ευρωπαίων, μία αξιόπιστη και συντονισμένη λύση στην κρίση χρέους θα χρειαστεί χρόνο τόσο για να εφαρμοστεί όσο και να λειτουργήσει ευεργετικά στην στην εμπιστοσύνη των αγορών.

Μεταξύ των αιτιών υποβάθμισης της Ιταλίας η Fitch αναφέρει επίσης την αδυναμία της ιταλικής κυβέρνησης να αντιδράσει ταχέως στις πρώτες ενδείξεις κάμψης της εμπιστοσύνης των αγορών προς την οικονομία της χώρας.

Όσον αφορά την Ισπανία, ο οίκος επικαλείται τους κινδύνους που εγκυμονεί η επιβράδυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας της χώρας (προβλέπει ανάπτυξη κάτω του 2% έως το 2015) και η αύξηση του δημοσίου χρέους (προβλέπει ότι θα φθάσει στο 72% του ισπανικού ΑΕΠ το 2013).

Παράλληλα, ο οίκος διατήρησε το rating watch negative για την Πορτογαλία.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί ο οίκος αξιολόγησης Moody's προχώρησε σε υποβάθμιση των πορτογαλικών τραπεζών, διαμορφώνοντας το outlook σε αρνητικό. Παράλληλα, ο ίδιος οίκος υποβάθμισε 12 βρετανικές τράπεζες, συμπεριλαμβάνοντας στην αξιολόγηση και το όφελος από την κυβερνητική στήριξη του συστήματος.

Οι πιέσεις που ασκούνται στον τραπεζικό κλάδο της χώρας έχουν ενταθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, καθώς η κρίση χρέους, τόσο από την Ελλάδα όσο και από την υπόλοιπη ευρωζώνη, έχει κλιμακωθεί. Οι τράπεζες που υποβαθμίστηκαν είναι οι Caixa Geral de Depositos (CGD), Banco Comercial Portugues (BCP), Banco Espirito Santo (BES), Banco BPI (BPI), Banco Santander Totta (BST), και Caixa Economica Montepio Geral (Montepio).

Η κίνηση αυτή του οίκου αξιολόγησης έρχεται σε συνέχεια της προειδοποίησης της 15ης Ιουλίου για τον κλάδο, ως συνέχεια της υποβάθμισης της πορτογαλικής οικονομίας σε Ba2 από Baa1 προηγουμένως. Σύμφωνα με τον οίκο, η Πορτογαλία, η οποία και αυτή βρίσκεται σε πρόγραμμα εξωτερικής βοήθειας και εσωτερικής αναδιάρθρωσης, θα αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, πλήττοντας την κεφαλαιακή επάρκεια και την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών της.

Στην υποβάθμιση 12 βρετανικών τραπεζών προχώρησε Moody΄s, μετά την υποβάθμιση των εννέα πορτογαλικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Πιο αναλυτικά, η Moody’s υποβάθμισε τις Santander UK, Lloyds TSB Bank, RBS, Co-Operative Bank και Nationwide Building Society. Επίσης υποβάθμισε επτά μικρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από μία έως πέντε βαθμίδες. Η αξιολόγηση της Clydesdale Bank διατηρείται σταθερή στο Α2 με αρνητικές προοπτικές.

Τελευταία τροποποίηση στις 02:49 - 10 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.