ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σχέδιο διάσωσης της Dexia: Κρατικοποίηση έναντι 4 δισ. ευρώ - Ενδιαφέρον εξαγοράς από fund του Κατάρ

07:19 - 10 Οκτ 2011
Ανεμοδείκτης

Από τον Άγγελο Κωβαίο

Την κρατικοποίηση του βελγικού παραρτήματος της Dexia έναντι 4 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η βελγική κυβέρνηση.
Όπως αναφέρει το Reuters, σύμφωνα με το σχεδιο, στο οποίο έχουν συμφωνήσει οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου, το Βέλγιο θα εγγυηθεί τη χρηματοδότηση της μελλοντικής «κακής τράπεζας» ("bad bank") που θα προκύψει από την διάσπαση του ομίλου Dexia, κατά ποσοστό 60,5% και ανέρχεται σε 54 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της Dexia, που υπολογίζονται σε 90 δισ. ευρώ, πολλά εκ των οποίων τοξικά, καλύπτονται από κρατικές εγγυήσεις. Το 36,5% θα αναλάβει η Γαλλία και 3% το Λουξεμβουργο.

Προς το παρόν, το Διοικητικό Συμβούλιο του ομίλου Dexia -που συνεδρίαζε από το απόγευμα της Κυριακής- δεν έχει ανακοινώσει εάν εγκρίνει το σχέδιο.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ προχώρησε σε ανακοινώσεις μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το θέμα αυτό στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Λετέρμ, η κίνηση θα «εξασφαλίσει» τη λειτουργία της τράπεζας στο βελγικό έδαφος και θα την απαλλάξει από «τους κινδύνους που προκαλεί το περιβάλλον της μητρικής της Dexia SA».

«Τα νοικοκυριά μπορούν να είναι ασφαλή και σίγουρα ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή στους λογαριασμούς τους», πρόσθεσε ο Λετέρμ και σημείωσε ότι «ο (Βέλγος) φορολογούμενος δε θα συνεισφέρει πολλά, διότι ο κίνδυνος είναι ελεγχόμενος και το κόστος είναι σχετικά (χαμηλό)».

Το κόστος της εθνικοποίησης της βελγικής θυγατρικής της τράπεζας είναι «λογικό» δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Fund του Κατάρ ενδιαφέρεται για τη DexiaΣτο μεταξύ, οικογενειακό επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ είναι  έτοιμο να αγοράσει πλειοψηφικό ποσοστό στον βραχίονα της γαλλοβελγικής τράπεζας  Dexia SA στο Λουξεμβούργο, ενώ το Δημόσιο θα αποκτήσει μειοψηφικό  ποσοστό στην τράπεζα, δήλωσε την Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών του  Λουξεμβούργου Luc Frieden.
  
Ο Frieden είπε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της Dexia BIL, ενώ δεν  έχει καθοριστεί ακόμα το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου. 
  
Το εν λόγω fund, το οποίο συνδέεται με την βασιλική οικογένεια Al-Thani του Κατάρ, έχει  ήδη εξαγοράσει τον βραχίονα της τράπεζας KBC στο Λουξεμβούργο και τώρα  αναμένεται να αγοράσει πλειοψηφικό ποσοστό και στην Dexia BIL, πρόσθεσε ο Frieden.
Τελευταία τροποποίηση στις 12:01 - 10 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.