ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Hair Cut» αλλά μόνο κατά 15% στους μισθούς της ΔΕΗ…

08:45 - 11 Οκτ 2011
stavroula

Από stavroula

Στο παρά πέντε γλίτωσαν οι εισηγμένες ΔΕΚΟ το μεγάλο μαχαίρι του ενιαίου μισθολογίου.

Εξαιρώντας τις από το γενναίο «hair cut» ακόμη και άνω του 50% που αναμένει το σύνολο των υπάλληλων του Δημοσίου, το υπ. Οικονομικών καταθέτει σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο, που καταργεί για τις εισηγμένες ΔΕΚΟ κι επιχειρήσεις του Δημοσίου (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, κ.ά.) την πρόβλεψη της επιβολής πλαφόν ύψους 1.900 ευρώ στις μεικτές μηνιαίες αποδοχές.


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τροπολογία θα αναφέρει ότι το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα ανά εργαζόμενο στις εισηγμένες ΔΕΚΟ, μειώνεται κατά 35% σε σχέση με τα επίπεδα που βρισκόταν την 1η Ιανουαρίου του 2010. Αυτό στην πράξη, σημαίνει ένα επιπλέον «κούρεμα» της τάξης του 15% στις αποδοχές των εργαζόμενων της ΔΕΗ, οι οποίοι κατά το 2010 είχαν ήδη υποστεί ένα γερό «hair cut» της τάξης του 21% (σε ορισμένες υψηλές κλίμακες έφτανε κοντά και στο 50%).


Τι σημαίνει στην πράξη


Το πιο πιθανό, δε, είναι ότι η μείωση αυτή δεν θα αφορά στις τακτικές αποδοχές των εργαζομένων, αλλά στο σύνολο των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων και αποζημιώσεων. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη ; Ότι, από τα 4.235 ευρώ το μήνα που ήταν οι μέσες μεικτές απολαβές στη ΔΕΗ στις αρχές του 2010, θα υποχωρήσουν μετά την ψήφιση του νόμου στα 2.753 ευρώ. Στην ουσία πρόκειται για μια περαιτέρω μείωση της τάξης των 590 ευρώ, αφού μέσα στο 2010, οι μέσες μεικτές αποδοχές μειώθηκαν κατά 21%, με αποτέλεσμα να κυμαίνονται σήμερα γύρω στα 3.346 ευρώ.


Της εξαίρεσης των εισηγμένων ΔΕΚΟ από το καθεστώς που ισχύει για όλο το υπόλοιπο Δημόσιο και το μαχαίρι κατά 50%, είχαν προηγηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο επαφές της διοίκησης της ΔΕΗ με την ηγεσία του υπ. Οικονομικών, όπου και υποστήριξε με στοιχεία ότι οι μισθοί των εργαζομένων έχουν ήδη υποστεί από πέρυσι σημαντικό κούρεμα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ, που κατόπιν επαφών με τον υπ. Οικονομικών το Σάββατο, χθες συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Ηλία Πλασκοβίτη, παρουσιάζοντας του τα μισθολογικά στοιχεία της ΔΕΗ, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί μετά τις περικοπές του 2010, οι οποίες ανήλθαν σε 294 περίπου εκατ. ευρώ.


Γιώργος Φιντικάκης





Τελευταία τροποποίηση στις 14:22 - 11 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.