ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρουμπινί: "Βέβαιο το double dip, από την Ευρωζώνη θα εξαρτηθεί η έκταση του"

14:10 - 11 Οκτ 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Τι προτείνει ο Dr. Doom.
Βέβαιο θεωρεί το double dip ο Νουριέλ Ρουμπινί, με την έκταση του να είναι στο χέρι της Ευρωζώνης

Σε δηλώσεις του στο CNBC στο περιθώριο φόρουμ στη Σεούλο διεθνούς φήμης οικονομολόγος τόνισε ότι:

«Το ερώτημα δεν είναι εάν θα υπάρξει double dip, αλλά εάν θα είναι ήπιο ή σκληρό και θα φέρει νέα χρηματοοικονομική κρίση. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, εξαρτάται από την ευρωζώνη».

Όπως τόνισε ο οικονομολόγος, η ανάγνωση των πρόσφατων στοιχείων υποδηλώνει ότι οι ΗΠΑ, η ευρωζώνη και η Βρετανία βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα του να περιέλθουν σε ύφεση στο επόμενο ένα ή δύο τρίμηνα.

Σύμφωνα με τον Roubini, μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στην Ευρώπη από μια κρατική χρεοκοπία, μια τραπεζική κρίση ή μια έξοδος ενός από τα μέλη της ευρωζώνης, θα αποτελούσε ένα σοκ πολύ πιο μεγάλο και άσχημο από ό,τι η κατάρρευση της Lehman Brothers. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ευρώπη πρέπει να δράσει συντονισμένα και να «κάνει το σωστό» πριν από τη σύνοδο της G20 στις Κάννες, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Προσθέτει ακόμη πως «το σωστό» περιλαμβάνει και τη διεύρυνση του EFSF στα 2 τρισ. ευρώ και τη δημιουργία ενός προγράμματος τύπου TARP, το οποίο θα βοηθήσει στην επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Υπογράμμισε δε πως η ΕΚΤ πρέπει να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. «Η ΕΚΤ έκανε ένα λάθος, δεν το πήρε πίσω, χρειάζονται ένα πολύ πιο ασθενές ευρώ, που είναι απίθανο να συμβεί.

Χρειάζονται δημοσιονομική στήριξη. Εάν υπάρχει δημοσιονομική λιτότητα στην περιφέρεια του ευρώ, όλα αυτά είναι απαραίτητα για να ανακτηθεί η οικονομική ανάπτυξη».
Τελευταία τροποποίηση στις 16:16 - 11 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.