ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ασφυξία οδηγούν το Χ.Α. οι τράπεζες

23:49 - 11 Οκτ 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Μόνο μετρητά δέχονται οι ΑΧΕ
Το παιχνίδι της υποτιμητικής κερδοσκοπίας συνεχίζεται στην πλάτη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, αλλά και στο σύνολο της αγοράς. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει από τη στιγμή που οι fund managers δεν βλέπουν όχι μόνο προοπτική για την ελληνική οικονομία, αλλά και δραματικές παρενέργειες, διερωτώμενοι πως αυτό το μόρφωμα θα βρεθεί πάλι σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Το σορτάρισμα από τις ανεξάρτητες πλατφόρμες συνεχίζεται σε Ευρώπη και ΗΠΑ, παρά την απαγόρευση του short selling. Έλληνας διαχειριστής από το Λονδίνο αναφέρει ότι στις τράπεζες ενεργοποιούνται πια παραδοσιακοί επενδυτές που σπεύδουν να αποχωρήσουν όχι απλά από συγκεκριμένες μετοχές, αλλά από το ίδιο το Χ.Α. Για παράδειγμα, διερωτώνται, πόσες ζημιές θα άντεχε η Citigroup ή η Deutsche Bank από την... «κρατικοποίηση» της Εθνικής; Κι αν μέχρι τη Δευτέρα, υπήρχε το αντίβαρο άλλων δεικτοβαρών μετοχών, χθες παρασύρθηκαν ακόμα κι αυτές. Ενώ ο τραπεζικός κλάδος κατέρρευσε με απώλειες άνω του 13%, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ που έχουν μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση από τις τρ΄πεζες κινήθηκαν οριακά, μην εμποδίζοντας τον γενικό δείκτη να κλείσει με μεγάλες απώλειες.

Επενδυτική στρατηγική δεν υπάρχει, οι χρηματιστηριακές εταιρείες βρίσκονται σε απόγνωση, περίπου 10 με 15 χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο και το χρηματιστηριακό σύστημα της χώρας μοιάζει να έχει... κρασάρει. Σα να μην έφτανε αυτό, οι ΑΧΕ προβαίνουν στο δικό τους stop loss αποφεύγοντας τους κόκκινους κωδικούς κόβοντας τον αέρα σε μετοχές όπως η ΑΤΕ, το Ταχ. Ταμιευτήριο και η Τράπεζα Πειραιώς, κάτι που συνήθως γινόταν για χαρτιά της άκρατης περιφέρειας! Και πως να μη συμβεί αυτό, όταν το Τ.Τ. υποχωρεί πάνω από 28%, στα 35 λεπτά, η Eurobank 20%, στα 56 λεπτά, η Πειραιώς 19,62%, στα 25 λεπτά, η Alpha 19,42%, στα 83 λεπτά και η Εθνική 15,79%, στο 1,6 ευρώ. Τέτοιο ήταν το μένος των πωλητών που οι συναλλαγές στο Τ.Τ., για παράδειγμα, έκλεισε με ανεκτέλεστο πωλήσεων άνω των 400 χιλιάδων και ουδείς γνωρίζει αν οι εντολές αυτές περάσουν σήμερα στο σύστημα. Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί στο ταμπλό δείχνει ότι η στρέβλωση βρίσκεται σε όλο της το μεγαλείο.

Η Εθνική έχει βρεθεί στην πέμπτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων , στο 1,529 δισ. ευρώ, δηλαδή κάτω από τον ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ, τον ΟΠΑΠ και την Coca Cola, για την οποία η Merrill Lynch διατηρεί τη σύσταση underperform, παρά την μείωση της τιμής στόχου από τα 14,5 στα 13 ευρώ. Η Alpha βρίσκεται πίσω από την Jumbo και τα Folli Follie, η Eurobank πίσω από τον Μυτιληναίο και η Πειραιώς πίσω από την ΕΥΔΑΠ.

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 08:54 - 12 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.