ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ευρώπη προετοιμάζει το ελληνικό "κούρεμα" αλλά η ΕΚΤ προειδοποιεί

13:41 - 13 Οκτ 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά και ο γαλλογερμανικός άξονας επιχειρούν να συντονιστούν προκειμένου να καταλήξουν σε μία συμφωνία για το ύψος του ελληνικού «κουρέματος» και το ρόλο το EFSF στην ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, η ΕΚΤ απευθύνει «καμπανάκι» για τα προβλήματα που ενδέχεται να ανακύψουν από τη διαδικασία του PSI.

ΕΚΤ: Το PSI θα πλήξει το ευρώ και τις τράπεζες


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε την Πέμπτη ότι η αναγκαστική αποδοχή ζημιών από τους κατόχους ελληνικών ομολόγων μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικού χρέους (PSI) θα πλήξει το κύρος του ευρώ και τις τράπεζες της ευρωζώνης, και θα εντείνει την νευρικότητα στις αγορές συναλλάγματος.
Η προειδοποίηση της ΕΚΤ αφορά την γενικότερη ιδέα να αναγκαστούν οι επενδυτές να αποδεχτούν ζημίες για τα ομόλογα χωρών της ευρωζώνης που κατέχουν, ενώ δεν έκανε καμία συγκεκριμένη αναφορά στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για τον αν πρέπει να υπάρξει "κούρεμα" του ελληνικού χρέους πάνω από το 21% που προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.
"Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (με τις αναγκαστικές απομειώσεις) θα μπορούσε να πλήξει το κύρος του ενιαίου νομίσματος διεθνώς, επιτείνοντας πιθανόν τη νευρικότητα στις αγορές συναλλάγματος", ανέφερε η ΕΚΤ στη μηνιαία έκθεσή της.
"Συγκεκριμένα, οι διεθνείς επενδυτές, κυβερνήσεις και ιδιώτες, ίσως να διστάζουν να επενδύσουν μεγάλο μέρος του πλούτου τους σε στοιχεία εκφρασμένα στο νόμισμα χωρών που ίσως να μην τιμήσουν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους".
Οι απόψεις αυτές της ΕΚΤ είναι ενδεικτικές της διχογνωμίας μεταξύ της κεντρικής τράπεζας και των κυβερνήσεων για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση στην ευρωζώνη.

Γαλλία: Υπέρ της μετατροπής του EFSF σε επενδυτική τράπεζα


Παράλληλα, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, επιβεβαιώνεται ότι η συμφωνία για την απομείωση του ελληνικού χρέους στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα υπερβεί το 21%,
"Θα είναι πιθανότατα παραπάνω από 21%. Συζητάμε το επίπεδο ωστέ να είναι αποδεκτό και να μην προκαλέσει αναταράξεις"η πηγή ανέφερε για το μέγεθος του "κουρέματος" το οποίο αναμένεται να κλειδώσει μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου.

Η πηγή ανέφερε ότι χαράσσοντες την οικονομική πολιτική της ΕΕ συζητούσαν για το πώς η μόχλευση του EFSF θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να διασφαλίσει τις απώλειες δίνοντας προσωρινές εγγυήσεις, ενώ ανέφερε παράλληλα ότι η Γαλλία στηρίζει την ιδέα της μετατροπής του EFSF σε τράπεζα ως το πιο αποτελεσματικό μέσο για την ενίσχυση του μηχανισμού.

Μπαρόζο: «Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το χρέος της»

Για να μπορέσει η Ελλάδα να πετύχει, ανταποκρινόμενη στις υποχρεώσεις της, θα πρέπει ίσως να προβεί σε μείωση του χρέους της, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κομισιόν, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη ολοκλήρωση και πειθαρχία.

Παράλληλα, ο ίδιος, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να καταστεί ισχυρότερο το τραπεζικό σύστημα στην ευρωπεριφέρεια, να ετοιμάζονται άμεσα για ταχύτερη ανακεφαλαιοποίηση.

Αναφορικά με την Ιρλανδία, ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως η χώρα σημειώνει σταθερή πρόοδο στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.