ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Alapis: Οι συζητήσεις με τις τράπεζες θα κρατήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου

01:51 - 14 Οκτ 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Ως μη εξυπηρετούμενα θεωρούν παράγοντες της αγοράς τις τραπεζικές υποχρεώσεις της Alapis, ύψους 810 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, υπάρχει και σχετική αναφορά στην έκθεση του ορκωτού λογιστή στην εξαμηνιαία λογιστική κατάσταση της Alapis, στην οποία αναφέρεται ότι, «ο όμιλος βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με πιστωτικά ιδρύματα με σκοπό τον επανακαθορισμό των όρων και της χρονικής επιμήκυνσης υφιστάμενων υποχρεώσεων συνολικού ύψους 735 εκατ. ευρώ, λόγω μη τήρησης ορισμένων χρηματο/οικονομικών δεικτών εντός προκαθορισμένων ορίων». Σύμφωνα με τις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις, το σύνολο των υποχρεώσεων στο εξάμηνο του 2011, ανερχόταν σε 1,1 δισ ευρώ, οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις σε 810,6 εκατ ευρώ και τα ταμεικά διαθέσιμα 83.333 ευρώ από 210.000 που ήταν στο σύνολο του 2010.

Στο μεταξύ, το πρωί της Παρασκευής, η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση στο site του Χρηματιστηρίου, δίνοντας διευκρινίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα του ηλεκτρονικού Τύπου.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της Alapis έχει ως εξής:

Η εταιρία ALAPIS A.B.E.E. (εφεξής η "Εταιρεία" ή ο "Όμιλος"), σε απάντηση της με αριθμό πρωτοκόλλου 24548/13.10.2011 επιστολής από το Χρηματιστήριο Αθηνών και της με αριθμό πρωτοκόλλου 4661/13.10.2011 επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με αφορμή δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό τύπο ΤΟ ΒΗΜΑ της 13.10.2011, γνωστοποιεί τα κάτωθι :

Α) Σχετικά με τις δανειακές συμβάσεις της Εταιρείας ύψους € 735 εκ., οι οποίες δεν είναι εντός των συμφωνηθέντων ορίων, αναφέρουμε εκ νέου όπως και στις πρόσφατες ανακοινώσεις μας ότι: 

α. Οι πιστώτριες Τράπεζες έχουν γνωστοποιήσει στην Εταιρεία (κάποιες εξ' αυτών με εξώδικες δηλώσεις τους) ότι συγκεκριμένοι χρηματοοικονομικοί όροι των εν λόγω δανειακών συμβάσεων συνολικού ύψους € 735 εκ., δεν ήταν εντός των ορίων που έθεταν οι σχετικές συμβάσεις. 

β. Οι διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες Τράπεζες προς βελτίωση της δομής της χρηματοδότησης λαμβάνουν χώρα σε θετικό κλίμα και εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως την 31/12/2011. Η Εταιρεία θα ενημερώσει προσηκόντως το επενδυτικό κοινό με νεότερη ανακοίνωσή της.

γ. Ως εκ τούτου, στην παρούσα φάση για τη χρηματοδότηση της Εταιρείας ισχύουν οι χρηματοδοτικές συμβάσεις εκχώρησης απαιτήσεων. 


Β) Στα πλαίσια των δυσμενών οικονομικών συνθηκών στις αγορές, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Ομίλου προς Ασφαλιστικούς οργανισμούς ανέρχονται περίπου σε € 243 χιλ. ήτοι 0,03% επί των ενοποιημένων Ιδίων Κεφαλαίων, οι οποίες αφορούν υποχρέωση θυγατρικής εταιρείας, η οποία κατέστη ληξιπρόθεσμη τέλος Σεπτεμβρίου και για την οποία έχει προγραμματιστεί η άμεση ρύθμισή της εντός του τρέχοντος μηνός. Οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές του Ομίλου που είχαν υπερβεί τη συμφωνηθείσα περίοδο αποπληρωμής ανέρχονται έως την 13/10/2011 σε ποσό € 15,9 εκ. περίπου, ήτοι 1,90% επί των ενοποιημένων Ιδίων Κεφαλαίων. Ορισμένοι εκ των προμηθευτών, προέβησαν σε εξώδικες οχλήσεις προς την Εταιρεία και η Εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής. Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Ομίλου προς το Ελληνικό Δημόσιο και προς εργαζομένους δεν υπάρχουν.

Γ) Σχετικά με την ρευστότητα της Εταιρείας και την επίδρασή της στις σχέσεις της με πελάτες και προμηθευτές, καθόσον αναφέρεται στην Έκθεση Διαχείρισης της εξαμηνιαίας περιόδου που έληξε την 30η Ιουνίου 2011 και όπως ισχύει μέχρι σήμερα, ο Όμιλος έχει συνάψει με την ιδιότητα του πελάτη ή του προμηθευτή συμβάσεις διανομής, παραγωγής, αντιπροσώπευσης, εκχώρησης αδειών, προμήθειας δραστικών συστατικών με διεθνείς και εγχώριες φαρμακευτικές εταιρείες και προμηθευτές. Λόγω των προβλημάτων ρευστότητας οι σχέσεις της Εταιρείας με ορισμένους εκ των συνεργαζόμενων πολυεθνικών εταιρειών και προμηθευτών έχουν επιδεινωθεί καθώς η Εταιρεία σε ορισμένες περιπτώσεις έχει καθυστερήσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της εντός των χρονικών ορίων που ορίζουν οι σχετικές συμβάσεις, με συνέπεια κάποιες εξ' αυτών να διακόψουν τη συνεργασίας τους. Ακόμη, λόγω της παρούσης κατάστασης της ελληνικής οικονομίας η πλειοψηφία των αλλοδαπών προμηθευτών απαιτεί την προεξόφληση των παραγγελιών που αφορούν στην αγορά πρώτων υλών και τελικών προϊόντων. Στα πλαίσια αυτά, η Διοίκηση επαναδιαπραγματεύεται την επέκταση των όρων πληρωμής και την μεταβολή συγκεκριμένων εμπορικών όρων με τις συνεργαζόμενες εταιρείες και προμηθευτές. Εκτιμάται ότι με βάση το μέγεθος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Εταιρείας, τα προβλήματα αυτά δεν θα επηρεάσουν την ομαλή συνέχιση και τροφοδοσία της παραγωγικής διαδικασίας.

Δ) Όσον αφορά την σύμβαση συνεργασίας της Εταιρείας με την ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ και τις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για την οριστική διακοπή της, πέραν των πρόσφατων ανακοινώσεων της Εταιρείας δεν υπάρχει επί της παρούσης νεότερη εξέλιξη. Η Εταιρεία θα ενημερώσει προσηκόντως το επενδυτικό κοινό με νεότερη ανακοίνωσή της.

Ε) Τέλος, η Εταιρεία διευκρινίζει ότι: (ι) στα πλαίσια της βέλτιστης και πιστής εξυπηρέτησης των αναγκών της διαδικασίας ανασυγκρότησής της,η οποία είναι ήδη σε εξέλιξη, η Εταιρεία έχει ήδη ενημερώσει με σχετικές ανακοινώσεις της το επενδυτικό κοινό για τις αλλαγές που έλαβαν χώρα στη Διοίκησή της με βάση την κείμενη νομοθεσία και (ιι) δεν υφίσταται κίνδυνος διακοπής των προμηθειών των νοσοκομείων, εφόσον η Εταιρεία δεν αποτελεί αποκλειστικό προμηθευτή τους, αλλά στα πλαίσια της διαδικασίας προμήθειας των νοσοκομείων, είναι ένας εκ των προμηθευτών τους, που ικανοποιούν τις ανάγκες τους σε φαρμακευτικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται ουδεμία εξάρτηση των νοσοκομείων από την Εταιρεία. Επιπλέον, η Εταιρεία συνεχίζει να προμηθεύει τα νοσοκομεία με τα προϊόντα της. 

ΣΤ) Πέραν των ανωτέρω, δεν υπάρχει επί του παρόντος άλλο σημαντικό γεγονός δυνάμενο να επηρεάσει την περιουσιακή και οικονομική διάθρωση της Εταιρείας.

Σ.Κ.Χ.
Τελευταία τροποποίηση στις 12:06 - 14 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.