ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τηλεδιάσκεψη για το haircut μεταξύ Βενιζέλου, Σαχινίδη και Τραπεζιτών

19:51 - 24 Οκτ 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Το ύψος του "κουρέματος" των ελληνικών ομολόγων και οι επιπτώσεις στο ελληνικό πιστωτικό σύστημα, το οποίο θα υποχρεωθεί σε επανακεφαλαιοποίηση, συζητήθηκε σήμερα σε τηλεφωνική διάσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στο οποίο εκπροσωπούνται οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, ενημέρωσε τηλεφωνικά τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ), για την πορεία στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και για το νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Βενιζέλος θα μετάσχει στο συμβούλιο Eurogroup, το οποίο θα πραγματοποιηθεί εκ νέου αύριο στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής, μεθαύριο Τετάρτη. Στη Σύνοδο, θα ληφθούν, εκτός απροόπτου, οι τελικές αποφάσεις για την απομείωση των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο της ανταλλαγής τους μέσω του PSI. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ένα "κούρεμα" των ομολόγων της τάξεως του 50% απαιτεί επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών περίπου 108 δις. ευρώ. Στην πλειονότητά τους, τα πιστωτικά ιδρύματα θα αναγκασθούν να προσφύγουν σε κρατικές ενισχύσεις και στην κρατικοποίησή τους, καθώς θα δώσουν, σε αντάλλαγμα, κοινές μετοχές. Με βάση άλλες πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει να ισχύσουν ως έχουν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου για τα ασφαλιστικά ταμεία, ειδάλλως θα απαιτηθεί νέα παρέμβαση στο ασφαλιστικό σύστημα.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.