ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πως βλέπουν Μπαρόζο, Νταλάρα, EBA την «επόμενη μέρα» της συμφωνίας – Οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις

13:56 - 27 Οκτ 2011
Ανεμοδείκτης

Από τον Άγγελο Κωβαίο

Στην «επόμενη μέρα» της συμφωνίας και την αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου του Όλι Ρεν αναφέρεται ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ ο Τσαρλς Νταλάρα κάνει λόγο για τεχνικές λεπτομέρειες που μένει να ξεκαθαριστούν και η EBA αποτιμά τις ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών για νέα κεφάλαια σε 109 δις. ευρώ. Από την πλευρά της, η HSBC επιχειρεί μία πρώτη αποτίμηση της συμφωνίας, επισημαίνοντας πως καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της συμφωνίας θα παίξει ο ρόλος της ΕΚΤ, οι εγγυήσεις που θα παράσχει ο EFSF, οι πηγές των κεφαλαίων του μηχανισμού, οι δομικές μεταρρυθμίσεις που θα προχωρήσει η ΕΕ.

O Ρεν θα αναλάβει και τη διαχείριση του ευρώ


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν, αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, θα αναλάβει και τη διαχείριση του ευρώ.
"Εχω την πρόθεση να αναθέσω στον Ολι Ρεν πρόσθετες αρμοδιότητες• θα γίνει αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, καθώς και για το ευρώ", ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

"Το γεγονός ότι θα έχουμε έναν επίτροπο ο οποίος θα είναι ειδικότερα επιφορτισμένος με το ευρώ σημαίνει ότι θέλουμε η διαχείριση του ευρώ να περάσει εντός του κοινοτικού πλαισίου", δήλωσε ο Ζοζέ Μπαρόζο ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

"Είναι σημαντικό τόσο επί της ουσίας όσο και από συμβολική άποψη, και τα σύμβολα είναι σημαντικά", πρόσθεσε.

Η επέκταση αυτή των αρμοδιοτήτων του Ολι Ρεν προϊδεάζει για τη δημιουργία θέσης υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, την οποία ζητούν πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες.

Νταλάρα: "Σε πολύ υψηλά επίπεδα το PSI"


Σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να κινηθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη συμφωνία της Πέμπτης για την απομείωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής του IIF κ.Νταλάρα.

Σημείωσε πάντως πως το IIF δεν έχει προβεί σε κάποια δέσμευση για το ενδεχόμενο ποσοστό της συμμετοχής.

Ο Dallara, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο της συμφωνίας των Ευρωπαίων με το IIF, τόνισε ότι το πιο κρίσιμο σημείο των συνομιλιών ήταν όταν συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, το Γάλλο πρόεδρο Nicolas Sarkozy και την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde, λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες.

"Χρειάστηκε μία συνάντηση σε αυτό το επίπεδο για να βρεθεί σημείο επαφής", πρόσθεσε.

Παρά την επίτευξη συμφωνίας για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, η δομή της ανταλλαγής ομολόγων δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί και η τελική καθαρή αξία των χαρτοφυλακίων των ομολογιούχων δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Σύμφωνα με τον Dallara, θα πρόκειται πολύ πιθανώς για μία "απλή και αμιγώς εθελοντική ανταλλαγή", λιγότερο περίπλοκη από το μενού των επιλογών που προσφέρθηκαν στους ιδιώτες επενδυτές κατά τη συμφωνία του Ιουλίου.

Ο επικεφαλής του IIF επίσης υπογράμμισε ότι η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών ήταν κάτι που επιθυμούσαν και οι ίδιοι. "Δεν υποχρεωθήκαμε να το κάνουμε", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Dallara επιβεβαίωσε ότι τα καινούρια ομόλογα θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο. "Δεν θα συμφωνούσαμε για κάτι διαφορετικό", κατέληξε.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Deutsche Bank Τζόσεφ Άκερμαν επιβεβαίωσε σήμερα Πέμπτη την πλήρη υποστήριξή του για την εθελοντική συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες το βράδυ μεταξύ των ηγετών της Ευρωζώνης και του IIF για το ελληνικό χρέος.

IIF: "Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα"


Έτοιμο να συνεργαστεί με την Ελλάδα τις αρχές της ευρωζώνης και το ΔΝΤ για την ανάπτυξη μιας εθελοντικής και συγκεκριμένης συμφωνίας στη βάση μιας μείωσης 50% του ελληνικού χρέους που διατηρούν οι ιδιώτες επενδυτές, δηλώνει ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα

Ο ίδιος, αφού χαιρέρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην ευρωζώνη στο τέλος της μαραθώνιας συνόδου στις Βρυξέλλες δηλώνοντας ανοιχτά ότι θέλει να "συνεργαστεί με την Ελλάδα", τόνισε αυτό θα πραγματοποιηθεί "με τη βοήθεια ενός επίσημου προγράμματος δέσμευσης του ιδιωτικού τομέα (PSI) ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ", τόνισε.

Ο Νταλάρα υπογράμμισε ότι οι όροι του PSI αναμένεται να γίνουν δεκτοί από τις "ενδιαφερόμενες πλευρές" προσεχώς και θα "τεθούν σε εφαρμογή άμεσα και δυναμικά".

Οι παραχωρήσεις του ιδιωτικού τομέα ύστερα από έντονες διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες της ευρωζώνης "θα επιτρέψουν τη μείωση του ελληνικού χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ με στόχο αυτό να φθάσει το 120% το 2020", επισήμανε.

Οι δεκάωρες διαπραγματεύσεις ήταν ιδιαίτερα δύσκολες, μετά τη διαφωνία των τραπεζών για μεγαλύτερη μείωση του ελληνικού χρέους. Οι τράπεζες είχαν ήδη δεχτεί να χάσουν 21% σε μια συμφωνία στις 21 Ιουλίου.

ΕΒΑ: Το ποσό των 106,4 δισ. ευρώ θα χρειαστούν οι τράπεζες για την επανακεφαλαιοποίησή τους


To συνολικό ποσό των 106,4 δισ. ευρώ θα χρειαστούν οι τράπεζες για την επανανακεφαλαιοποίησή τους, σύμφωνα με την Ευρωπαική Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ).

Ειδικότερα, η ΕΒΑ αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια 30 δισ. ευρώ, τα οποία, όπως επισημαίνει, καλύπτονται από το πρόγραμμα διάσωσης.

Οι ισπανικές θα χρειαστούν 26 δισ. ευρώ και οι ιταλικές 14,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις κεφαλαιακές ανάγκες που έχει η κάθε χώρα.

Ο γαλλικός, πορτογαλικός και γερμανικός τραπεζικός τομέας θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλια ύψους από 5 δισ. ευρώ έως και 9 δισ. ευρώ έκαστος. Αναφορικά με τις τράπεζες της Ιρλανδίας και της Μ. Βρετανίας, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή σημειώνει ότι διαθέτουν επαρκή κεφάλαια.

Όπως υπογραμμίζει η EBA, οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα πρέπει να καλυφθούν από κεφάλαια «υψηλής ποιότητας», ενώ όσες τράπεζες δεχθούν κρατική ενίσχυση για την επανακεφαλαιοποίησή τους θα πρέπει να διακόψουν την διανομή μερισμάτων στους μετόχους τους και τη προσφορά μπόνους στα στελέχη τους.
Τελευταία τροποποίηση στις 14:43 - 27 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.