ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Α. Ξενόφος: Δεν κινδυνεύουν τα αμοιβαία κεφάλαια από το κούρεμα

01:57 - 31 Οκτ 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Tο άνοιγμα της κινούμενης άμμου μίκρυνε! Αυτό ήταν το σχόλιο παραγόντων της αγοράς που μίλησαν στο «R» για το κούρεμα του χρέους κατά 50% και τη μετακύλιση του κόστους στις τράπεζες.
Η αγορά, όπως συμβαίνει πάντα άλλωστε, σε κάθε κρίσιμη καμπή στην οικονομία μίας χώρας, ασχολείται κυρίως με τα ψιλά γράμματα και τις λεπτομέρειες, στις οποίες συνήθως κρύβεται... ο διάβολος. «Αυτό που κερδίσαμε είναι η άρση της αβεβαιότητας σε πρώτη ανάγνωση», σχολιάζει ο γενικός διευθυντής της Attica Wealth Asset Management κ. Θ. Κρίντας. «Η αντίδραση των αγορών την Πέμπτη αποτελεί την καλύτερη επιβεβαίωση ως προς την άρση της ανασφάλειας. Εκείνο που απομένει είναι οι λεπτομέρειες. Οι λεπτομέρειες που συνδέονται με το μέλλον των τραπεζών. Αν, για παράδειγμα, το κούρεμα θα γίνει στην τρέχουσα τιμή ή στην ονομαστική τιμή. Μένει να διευκρινιστεί. Οπως και τα ανταλλάγματα» τονίζει.
Από την πλευρά του, ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank κ. Δ. Τζάνας υποστηρίζει ότι «η έκταση της κινούμενης άμμου στην οποία βάδιζε και κινδύνευε να βυθιστεί η χώρα, περιορίστηκε. Για κάποιες τράπεζες», υποστηρίζει ο κ. Τζάνας, «το μοιραίο είναι αναπόφευκτο, αφού θα πρέπει να εγγράψουν τις ζημιές. Επειδή ακολουθεί και η Blackrock, οι τράπεζες βρίσκονται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον τους. Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για τις διοικήσεις των τραπεζών, αφού θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να πραγματοποιήσουν κινήσεις, να κινήσουν τα νήματα και να δείξουν... φαντασία ως προς την άντληση κεφαλαίων, προκειμένου να περιορίσουν τη ζημιά ή να την καλύψουν. Τα μετοχοδάνεια και τα θαλασσοδάνεια τελείωσαν», αναφέρει ο κ. Τζάνας και προσθέτει πως «η χώρα θέλει εργαλεία ανάπτυξης». Ως προς την αγορά προβλέπει κάποια αντίδραση να έρχεται στον ορίζοντα, αφού, όπως λέει, «τα χαρτιά έχουν υπερπουληθεί».
Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Μ. Χατζηδάκης σημειώνει από την πλευρά του πως «η συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες ήταν καλή για τη χώρα, αλλά κακή για τις τράπεζες και τους μετόχους τους».

ΤΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

Ο κ. Α. Ξενόφος, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank ΑΕΔΑΚ και πρόεδρος της Ενωσης Θεσμικών, καθησυχάζει τους μεριδιούχους αμοιβαίων κεφαλαίων και κυρίως εκείνους που έχουν επενδύσει σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το haircut δεν αφορά τους κατόχους αμοιβαίων κεφαλαίων, αφού το περίφημο κούρεμα έχει ενσωματωθεί στις τρέχουσες τιμές αποτίμησης. Επειδή τα αμοιβαία κεφάλαια αποτιμώνται κάθε μέρα, προκύπτει ότι η αξία τους πια διαμορφώνεται μεταξύ 30 και 35 με τιμή αναφοράς το... 100. Το ερώτημα που τίθεται», αναφέρει ο κ. Ξενόφος, «είναι το πώς θα κινηθεί η αγορά στη συνέχεια και είμαι αισιόδοξος ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει η αβεβαιότητα αυτή, οι τιμές θ' αρχίσουν να βρίσκουν τον δρόμο τους». Πάντως, αναγνωρίζει ότι το τελευταίο διάστημα υπήρχαν εκροές, οι οποίες όμως, έχουν «ηρεμήσει». Οι εκροές προήλθαν από επενδυτές που 6, 7 χρόνια δεν έβλεπαν φως στις επενδύσεις τους και λόγω απογοήτευσης εξαγόραζαν τα μερίδιά τους.
Κατά τα άλλα, σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 3,67%, με τις απώλειες από την αρχή του χρόνου σε 42,63% και να φανταστεί κάποιος ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρέθηκαν σε υψηλά 12 μηνών.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.