ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δεν είναι κολλημένος με την καρέκλα, δηλώνει ο πρωθυπουργός

Δεν είναι κολλημένος με την καρέκλα, δηλώνει ο πρωθυπουργός

00:42 - 04 Νοε 2011
Σταύρος Χαρίτος

Από Σταύρος Χαρίτος

Διατεθειμένος ακόμα και να εγκαταλείψει τη θέση του, λέει ο κ. Γ. Παπανδρέου.
Τη θέση του για το ενδεχόμενο σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής διευκρίνισε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πρόθυμος να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για τη συγκρότηση ενός σχήματος με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή και κατόπιν, αφού διασφαλιστεί η ομαλή πορεία της χώρας και η ψήφιση της δανειακής σύμβασης, να πάει η χώρα σε εκλογές.

«Δεν είμαι κολλημένος στην καρέκλα» είπε ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας στην σφοδρή κριτική που άσκησε νωρίτερα από το ίδιο βήμα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

«Δεν απέκλεισα κανένα θέμα από τη συζήτηση, ούτε τη δική μου θέση. Και δεν είμαι γαντζωμένος σε καμία καρέκλα. Είμαι έτοιμος και δεν με ενδιαφέρει ούτε να επανεκλεγώ, αλλά να σώσουμε την πατρίδα» δήλωσε.

«Δεν παραιτείται έτσι μία κυβέρνηση. Μήπως υπάρχει κάποια άλλη έτοιμη που περιμένει;» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να υπάρξει «τρομακτικό κενό ακυβερνησίας».

Ο Γ.Παπαναδρέου μίλησε για την ανάγκη «να φύγουμε από τακτικισμούς», είπε ότι ο ίδιος θα επιμείνει στην ανάγκη συνεννόησης και εξέφρασε την πρόθεσή του να δρομολογηθούν οι εξελίξεις «το γρηγορότερο, συνετά, προσεχτικά, χωρίς κινδύνους για τη χώρα».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι με την τοποθέτηση του κ. Σαμαρά περί μεταβατικής κυβέρνησης και ψήφου στη δανειακή σύμβαση «έγινε ένα μεγάλο βήμα». Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα, όπως ο χρόνος των εκλογών και η σύνθεση αυτής της κυβέρνησης, είπε ότι αυτά πρέπει να συζητηθούν.

«Καλώ τον κ. Σαμαρά ακόμα και τώρα να επανεξετάσει τη θέση του, να πάρει άμεσα μέρος στις συζητήσεις για συγκρότηση μίας κυβέρνησης με την ευρύτερη δυνατή στήριξη» τόνισε ο Γ.Παπανδρέου.

Νωρίτερα, στη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ο πρωθυπουργός εξήγησε τους λόγους για τους οποίους πρότεινε το δημοψήφισμα «για τη δανειακή σύμβαση», όπως τόνισε, όχι για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ.

«Με τη θετική έκβαση στο δημοψήφισμα, θα ήταν η καλύτερη απάντηση στα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ» δήλωσε. Παραδέχτηκε δε ότι το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ υφίσταται: Αν δεν εφαρμοστούν οι αποφάσεις των Βρυξελλών, όπως σημείωσε, «θα γλιστρήσουμε στην έξοδο από το ευρώ».

Περίμενα -δήλωσε ο κ. Παπανδρέου- ότι μετά την συμφωνία της 26ης-27ης Οκτωβρίου ότι θα έβρισκα μία ευρύτερη στήριξη. Αντί αυτού «εισπράξαμε από άρνηση μέχρι ύβρη», με αποτέλεσμα να «υποχρεωθώ να προτείνω το δημοψήφισμα».

«Αν δεν αναλάβει ο πολιτικός κόσμος τις ευθύνες του, πρέπει να ερωτηθεί ο λαός» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Το δημοψήφισμα το πρότεινα ακριβώς για να εγγυηθώ την πορεία μας στο ευρώ» συμπλήρωσε ο Γ.Παπανδρέου.
Τελευταία τροποποίηση στις 02:32 - 04 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.