ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πακέτο προτάσεων της Κομισιόν για τους οίκους αξιολόγησης

01:58 - 16 Νοε 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Από τις προτάσεις απουσιάζει πάντως το "μπλόκο" αξιολόγησης στις υπό βοήθεια χώρες.
Τις προτάσεις της Κομισιόν για ρυθμίσεις στη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης παρουσίασε ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, οι οποίες περιλαμβάνουν αιτήματα για περισσότερη διαφάνεια στη διαδικασία των αξιολογήσεων και προβλέπουν και δυνατότητα δικαστικής προσφυγής κατά των υποβαθμίσεων, με το βάρος της απόδειξης να πέφτει στους ίδιους τους οίκους.

Ο Μπαρνιέ ωστόσο δεν συμπεριέλαβε στο πακέτο προτάσεων το αίτημα για «μπλόκο» αξιολογήσεων χωρών που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης, πρόταση που φαίνεται ότι προσέκρουσε στην αντίρρηση ορισμένων μελών.

Το πακέτο προτάσεων που παρουσίασε την Τρίτη η Κομισιόν θα πρέπει να εγκριθεί από τις ηγεσίες των «27» και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ανάμεσα στις προτάσεις είναι και η υποχρέωση των οίκων αξιολόγησης να προειδοποιούν, σε περίπτωση υποβάθμισης, τη εν λόγω χώρα ή εταιρεία μία ημέρα πριν.

Βασικότερο σημείο των προτάσεων θεωρείται όμως η πρόβλεψη, σε περίπτωση δικαστικής προσφυγής κατά μίας υποβάθμισης, το βάρος της απόδειξης να πέφτει στον οίκο αξιολόγησης και όχι στον προσφεύγοντα.

Ωστόσο, αρκετοί αμφισβητούν έντονα το κατά πόσο κάτι τέτοιο -εάν και εφόσον υιοθετηθεί- θα έχει όντως ουσιαστικά αποτελέσματα: Οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως είναι πολύ δύσκολο θα αποδειχθεί το εάν δικαιολογείται ή όχι μία υποβάθμιση, ενώ άλλοι επισημαίνουν πως παρόμοιες προβλέψεις για προσφυγή υπάρχουν ήδη στο γαλλικό δίκαιο -αλλά, στην πράξη, δεν έφτασε ποτέ καμία μεγάλη υπόθεση τέτοιου είδους σε γαλλικό δικαστήριο.

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ ανέφερε πως η Κομισιόν αναβάλλει την πρότασή της για «μπλόκο» στους οίκους αξιολόγησης σχετικά με την αξιολόγηση χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης.

Η πρόταση που είχε υποβληθεί από τον Μ.Μπαρνιέ προέβλεπε ουσιαστικά αναστολή πιστοληπτικής αξιολόγησης χωρών που έχουν διασωθεί, κάτι που είχε προκαλέσει έντονη κριτική τόσο από τους τρεις οίκους όσο και από κύκλους στις χρηματιστηριακές αγορές.

«Το μέτρο της προσωρινής αναστολής της αξιολόγησης κρατών σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μία κίνηση που πρότεινα να αναβληθεί» ανέφερε ο επίτροπος σε συνέντευξη Τύπου.

Η πρόταση είχε γίνει από την Κομισιόν τον Οκτώβριο, η οποία υποστήριζε πως με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπίζονταν προκαταβολικά οι κίνδυνοι που προκαλούνται από «άστοχες» αξιολογήσεις.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.