ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Una faccia una razza...ή μήπως όχι;

Una faccia una razza...ή μήπως όχι;

03:25 - 17 Νοε 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

...Μόνο στον τεχνοκράτη πρωθυπουργό συγκλίνουν οι δύο νέες κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Ιταλία.Οι ουσιαστικές διαφορές των νέων κυβερνήσεων.
"Βίους παράλληλους" ακολουθούν η Ιταλία και η Ελλάδα η οποίο βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα τον τελευταίο καιρό. Όμως οι νέες κυβερνήσεις στις γειτονικές χώρες με τις οποίες τα "κλειδιά" των δύο χωρών δίνονται σε τεχνοκράτες με μακρά ευρωπαϊκή εμπειρία, διαφέρουν σημαντικά τόσο στα πρόσωπα που τις συνθέτουν όσο και στο λειτουργικό τους σχήμα.

Αξιοσημείωτο άλλωστε είναι ότι οι διεργασίες στην Ιταλία προχώρησαν σε μόλις τέσσερις ημέρες από την παραίτηση του Καβαλιέρε, ενώ Μάριο Μόντι είχε γίνει εξαρχής γνωστός ως ο εντολοδόχος από τον Πρόεδρο Τζίορτζιο Ναπολιτάνο για την πρωθυπουργία.Από την άλλη την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα είχε προηγηθεί ένα σίριαλ σεναριολογίας, ονοματολογίας και παρασκηνίου διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, διάστημα στο οποίο παρήλασαν πάνω από 10 "πρωθυπουργοί", εως ότου πάρει το χρίσμα ο κ. Λουκάς Παπαδήμος.

Στην Ελλάδα, το εξαγγελθέν "λιτό, μικρό και ευέλικτο" υπουργικό σχήμα "χώρεσε" 49 πρόσωπα από τα δύο μεγάλα κόμματα και ένα τρίτο του 5%, ενώ στην Ιταλία ο νέος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα αμιγώς τεχνοκρατικό σχήμα 11 υπουργών.

Ο Μάριο Μόντι δε δίστασε να συνενώσει τα υπουργεία Υποδομών και Οικονομικής Ανάπτυξης προκειμένου να καταστήσει πιο ευέλικτη την πραγματοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο της Intesa San Paolo.

Τη θέση του υπουργού Οικονομικών την κράτησε για τον ίδιο, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο συνεχίζει να βρίσκεται υπό τον υπουργό Οικονομικών της παραιτηθείσας κυβέρνησης κ. Ευ.Βενιζέλο.

Ενώ μάλιστα στην Ελλάδα η κυβερνητική θητεία σύμφωνα με τα συμπεφωνηθέντα ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα θα διαρκέσει 100 ημέρες, με την νέα κυβέρνηση να καλείται να φέρει εις πέρας ένα κρισιμότατο έργο που αφορά την εξασφάλιση της έκτης δόσης του πρώτου δανείου καθώς και την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης μέσα σε ένα ασταθές κοινωνικό περιβάλλον, στην ιταλική κυβέρνηση δίνεται πίστωση χρόνου μέχρι την άνοιξη του 2013 προκειμένου να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν εκ νέου ανταγωνιστική την ιταλική οικονομία, θα μειώσουν το κόστος δανεισμού και τελικά θα απομακρύνουν τους κλυδωνισμούς στην Ευρωζώνη.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον ιταλικό Τύπο και για το...άρωμα γυναίκας με τη συμμετοχή τριών γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ και ο ίδιος ο νέος πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η παρουσία τριών γυναικών σε υπουργεία-κλειδιά, όπως για παράδειγμα της Έλσα Φορνέρο, που από το υπουργείο Εργασίας θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των συνδικάτων για την προσπάθεια τροποποίησης του περίφημου «άρθρου 18» και του νέου συνταξιοδοτικού, θα είναι κομβικής σημασίας για την επιτυχία της κυβέρνησης.

Δημήτρης Κώτσος
[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 18:15 - 17 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.