ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελπιδοφόρο, αλλά με επιφυλακτικότητα, το "σωσιβίο" του Thomas Cook για τον ελληνικό τουρισμό!

01:08 - 29 Νοε 2011
Ανεμοδείκτης

Από τον Άγγελο Κωβαίο

Το σχέδιο διάσωσης του Thomas Cook προβλέπει δανειακή σύμβαση ύψους 200 εκατ. στερλινών σε συνεργασία με 17 τράπεζες για διάστημα 18 μηνών.
Ως «παράταση ζωής» χαρακτηρίζει για τον κορυφαίο «παίκτη» της ευρωπαικής ταξιδιωτικής αγοράς το «σωσίβιο» ύψους 200 εκατ. στερλινών η πλειονότητα των τουριστικών φορέων.

Το σχέδιο διάσωσης του Thomas Cook προβλέπει δανειακή σύμβαση ύψους 200 εκατ. στερλινών σε συνεργασία με 17 τράπεζες για διάστημα 18 μηνών.

Παράγοντες της ελληνικής τουριστικής αγοράς επισημαίνουν την «ανάσα» μεν προσωρινή δε των επιχειρηματιών του κλάδου δεδομένου της θετικής, όπως σχολιάζουν, αυτής εξέλιξης, υποστηρίζοντας ότι η παροχή του εν λόγω δανείου θα βοηθήσει τον όμιλο να βγει «αλώβητος» από το τέλμα, πόσο μάλλον σε μία συγκυρία, όπου οι κρατικές επιχορηγήσεις και ο τραπεζικός δανεισμός αποτελούν την τελευταία επιλογή διάσωσης.

Τονίζουν, ωστόσο, την προσοχή που πρέπει να επιδεικνύει από δω και στο εξής ο ελληνικός τουριστικός κόσμος, καθώς για το έτος του 2011 εκκρεμούν ανεξόφλητες πληρωμές, αν και μικρού ποσοστού, οι οποίες, όμως, έχουν δρομολογηθεί προς εξόφληση.

Παράλληλα, επιχειρηματίες της τουριστικής αγοράς διευκρινίζουν ότι για την τρέχουσα χρήση τα «πάρε - δώσε» με τον Thomas Cook πρέπει να είναι περιορισμένου μεγέθους.

Το απαισιόδοξο σενάριο της υπόθεσης του δεύτερου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού «κολοσσού» στην Ευρώπη επισημαίνει ότι η «ζημιά για τον ελληνικό τουρισμό έχει ήδη γίνει». Και αυτό γιατί, ο σάλος που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα για τον όμιλο, κάνοντας λόγο μέχρι και για επικείμενο «λουκέτο», έχει ήδη «μπλοκάρει» τα deals.

Κύκλοι του κλάδου αναφέρονται στη μεγάλη «χασούρα» πελατών που παρατηρείται κατά τις τελευταίες μέρες, καθώς και στην προσπέραση του ανταγωνιστή, αφού οι πελάτες στρέφονται τώρα προς άλλους ταξιδιωτικούς ομίλους.

Ξενοδοχεία: «Χασούρα» 3000 θέσεων εργασίας κατά την περίοδο Μαϊου - Αυγούστου

Η "πεσμένη πληρότητα", αλλά και το κλείσιμο ξενοδοχειακών μονάδων αποτέλεσαν τις αιτίες πτώσης 20% που κατέγραψαν οι θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία της Αττικής την περίοδο Μαϊου - Αυγούστου του τρέχοντος έτους συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της χρήσης του 2010, όπως προκύπτει από στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων με θέμα «Εξελίξεις στα βασικά μεγέθη της ελληνικής ξενοδοχειακής αγοράς κατά τα έτη 2010-2011».

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, το 20% της «χασούρας» αντιστοιχεί σε 3000 θέσεις εργασίας όσον αφορά την περιφέρεια της Αττικής, ενώ πτωτικά κινήθηκε η συγκεκριμένη περίοδος και για τα ξενοδοχεία σε Μακεδονία και Θράκη κατά 8,6%, λόγω της αρνητικής επίδοσης της τουριστικής κίνησης που σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη, ενώ μείωση 4,1% καταγράφτηκε και στις θέσεις εργασίας των ξενοδοχειακών μονάδων στην Πελοπόννησο τον Αύγουστο.

Στον αντίποδα, θετικά στοιχεία παρουσιάζει η εν λόγω έρευνα σε πανελλαδικό επίπεδο, αφού εμφανίστηκαν 11.000 θέσεις εργασίας περισσότερες  τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους σε σχέση με τον Αύγουστο του περασμένου, θέσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 8,6%.

Τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν οι ξενοδοχειακές μονάδες στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα με ποσοστό 26%, με τα νησιά του Ιουνίου να ακολουθούν με ποσοστό 22,6%, καθώς αποτέλεσαν τους πιο hot προορισμούς του φετινού καλοκαιριού.

Σταυρούλα Μαλαίνου
Τελευταία τροποποίηση στις 12:36 - 29 Νοε 2011
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.