ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Comeback από τον όμιλο Glou - H Puma και το άρθρο 99

02:23 - 09 Δεκ 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Με κατάστημα στο Κολωνάκι, στην οδό Κανάρη ετοιμάζεται να κάνει δυναμικό comeback ο όμιλος Γλου, άλλη μία αλυσίδα λιανεμπορίου που πέρασε το <<κατώφλι>> του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα.
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση στην εγχώρια αγορά, τη στιγμή που η <<λίστα>> με τις εταιρείες που ζητούν προστασία από τους πιστωτές τους ολοένα και <<μεγαλώνει>>...
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο εν λόγω ζήτημα, το νέο κατάστημα θα ανοίξει τις <<πόρτες>> του εντός του επόμενου δεκαημέρου. Αυτή είναι η πρώτη είδηση που αφορά τα επιχειρηματικά εγχειρήματα του ομίλου, αφότου η διοίκηση προχώρησε στο κλείσιμο του καταστήματος στο εμπορικό κέντρο Mall στη Νεραντζιώτισσα, για το οποίο μάλιστα φημολογούταν ότι πρόκειται να ανοίξει και πάλι.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, αν και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα αδέλφια Γλου προτού προσφύγουν στο άρθρο 99 είχαν κλείσει όλες τις <<μαύρες τρύπες>>. Είχαν ξεχρεώσει όλα τα ενοίκια των καταστημάτων στα οποία έβαλαν <<λουκέτο>>, ενώ όσον αφορά στο κατάστημα του Mall καταβλήθηκαν κανονικά τα δεδουλευμένα του προσωπικού, χωρίς καμία χρηματική εκκρεμότητα με τους εργαζομένους να <<αιωρείται>> μέχρι σήμερα.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η σταδιακή <<κατάρρευση>> της εταιρείας ξεκίνησε κυρίως όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τη θυγατρική Puma. Tον Οκτώβριο του 2010 η Puma AG ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ασκήσει πονική δίωξη κατά των αδελφών Γλου, καθώς διαπίστωσε ατασθαλίες. Μετά από αυτό, η ελληνική διοίκηση της Puma αποχώρησε Από τη στιγμή που ο όμιλος έχασε το βασικό "υποστηρικτή" του ξεκίνησε η περίοδος ύφεσης...

Ενώ η περίοδος συνδιαλλαγής με τους πιστωτές ξεκίνησε και για την Puma Hellas, ύστερα και από τη δική της υπαγωγή στο άρθρο 99. Όπως έγινε γνωστό και με επίσημη ανακοίνωση της ιδίας το πρωί της Πέμπτης, η διοίκησή επικαλείται ποινικά κολάσιμες πράξεις υπεξαίρεσης, πλαστογραφίας και απιστίας που προκύπτει ότι διαπράχθηκαν από μετόχους της μειοψηφίας και από τρία πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αναφερόμενη στις παράνομες ενέργειες που αποκαλύφθηκαν τον Οκτώβριο του 2010.

Αναλυτικότερα, η πλήρης ανακοίνωση της εταιρείας έχει ως εξής:

"Η PUMA Ελλάς ΑΕ υπέβαλε αίτηση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών για την υπαγωγή της στη διαδικασία εξυγίανσης (στα πλαίσια του άρθρου 99 του Ν. 3588/2007 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει).
H διαδικασία εξυγίανσης προσφέρει στην PUMA Ελλάς πλαίσιο προστασίας για τη διενέργεια διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της με στόχο την επίλυση των οικονομικών της προβλημάτων, τη διαφύλαξη της συνέχισης της εμπορικής της δραστηριότητας και την αποκατάσταση της επιχειρηματικής της ευρωστίας.

Η επιδείνωση των οικονομικών της εταιρείας οφείλεται σε ποινικά κολάσιμες πράξεις υπεξαίρεσης, πλαστογραφίας και απιστίας που προκύπτει ότι διαπράχθηκαν από μετόχους της μειοψηφίας και από τρία πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Ειδικότερα, οι παράνομες αυτές ενέργειες που αποκαλύφθηκαν τον Οκτώβριο 2010 προκάλεσαν σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας, κλόνισαν το ταμειακό διαθέσιμο της εταιρείας και της προκάλεσαν τεράστια περιουσιακή βλάβη. Η εταιρεία έχει υποβάλει μήνυση κατά των φερομένων ως υπευθύνων τον Απρίλιο 2011.

Σε απάντηση των αποκαλύψεων, η PUMA προκάλεσε επίσης την άσκηση ενδελεχούς ελέγχου από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο. Εξελέγη αμέσως νέα διοίκηση που έχει ήδη αναλάβει την αναδιοργάνωση της εταιρίας με στόχο την οριστική της εξυγίανση, κρίσιμο βήμα για την οποία αποτελεί και η υποβληθείσα αίτηση.

H εταιρεία είναι απολύτως ενήμερη στις υποχρεώσεις της προς τους εργαζομένους, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία".

Λιανεμπόριο σε "νευρική κρίση"!


Πάντως, η υπαγωγή ακόμη μίας αλυσίδας λιανεμπορίου στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα επιβεβαιώνει και πάλι την άποψη κορυφαίων επιχειρηματιών πως "τα λουκέτα που έχουν μπει στην ελληνική αγορά είναι λίγα μπροστά σε αυτά που πρόκειται να μπουν μελλοντικά", με την ΕΣΕΕ να έχει "κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου" ουκ ολίγες φορές, ζητώντας τη συμμόρφωση της ελληνικής κυβέρνησης τουλάχιστον με την υψηλή φορολογία.


Εταιρείες, όπως οι Γλου και Γαβαλάς, η Κου - Κου, η Φάννυ, η Ριντένκο και η Elite αποτελούν ενδεικτικά παραδείγματα κορυφαίων αλυσίδων του κλάδου, που από τα κέρδη... πέρασαν στο άρθρο 99, ξεπουλώντας τα καταστήματά τους και κατατρέχοντας στα δικαστήρια, στην προσπάθειά τους να βρουν τη λύση με τους πιστωτές τους.

Ενώ και τα αποτελέσματα εννεαμήνου του τρέχοντος έτους καταγράφουν την αποκαρδιωτική εικόνα που εμφανίζει ο εν λόγω κλάδος, με τις εισηγμένες που δραστηριοποιούνται και στις διεθνείς αγορές - και μόνο αυτές-  να κρατούν ακόμη τον πήχη...

Σταυρούλα Μαλαίνου
[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 13:38 - 09 Δεκ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.