ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δυναμικό come-back των funds στην ευρω-περιφέρεια

02:08 - 21 Δεκ 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Oι fund managers βλέπουν πως οι εντυπωσιακές πια αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας είναι δύσκολο να μην προσελκύσουν τα επενδυτικά βλέμματα και μυρίζουν... ευκαιρία, κι έτσι έχουν ήδη αρχίσει να αγοράζουν τους τίτλους των αδύναμων χωρών της ζώνης του ευρώ, παρά τις ανησυχίες ότι η περιοχή βρίσκεται ακόμη μακριά από την επίλυση της κρίσης.
Καθώς οι κυβερνήσεις στον Νότο μάχονται με τα κόστη δανεισμού ρεκόρ και τις εξαιρετικά αδύναμες οικονομίες τους, κάποιοι asset managers πραγματοποιούν δυναμική είσοδο στις αγορές ομολόγων τους για να αδράξουν την μοναδική ευκαιρία που προσφέρουν σήμερα οι πολύ υψηλές αυτές αποδόσεις τους, σε σχέση με τα βρετανικά ή τα γερμανικά κρατικά ομόλογα.

Όπως επισημαίνει ο Kevin Anderson, επικεφαλής της αγοράς σταθερού εισοδήματος και νομισμάτων στην State Street Global Advisors, η άποψη των funds πλέον είναι πως τις τελευταίες εβδομάδες το sell-off στα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας, και ειδικά της Ιταλίας και της Ισπανίας, ήταν τεράστιο. Είναι ξεκάθαρο πως οι αποτιμήσεις των τίτλων αυτών είναι πολύ πιο ελκυστικές από ότι ήταν πριν λίγο διάστημα, προσθέτει.

Οι περισσότεροι διαχειριστές υπογραμμίζουν πως η ψυχολογία της αγοράς είναι αρνητική ειδικά απέναντι στην Ιταλία, και δεν αντικατοπτρίζει εμπιστοσύνη στο ότι η πρόσφατη συμφωνία της ευρωζώνης θα δώσει λύση στην κρίση, ωστόσο τα funds βλέπουν αυτην την κρίση ως ευκαιρία για κε΄ρδη μακροπρόθεσμα, καθώς πίστευαν και πιστεύουν ότι οι χαράσσοντες πολιτική στην Ευρώπη θα εμποδίσουν το default σε Ιταλία και Ισπανία, και αυτή η άποψη ενδυναμώθηκε μετά τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου.

Όπως σημειώνει ο Rupert Watson, επικεφαλής επενδύσεων στην Skandia Investment Group, επειδή τα funds δεν εκτιμούν ότι θα μπορέσει να συμβεί τελικά το καταστροφικό για τις αγορές και την οικονομία σενάριο του ιταλικού ή/και του ισπανικού default, και βλέπουν πως οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυτών των χωρών βρίσκονται ίσως στα πιο ελκυστικά επίπεδα που θα μπορούσαν να βρεθούν ποτέ, έχουν αρχίσει και μπαίνουν δυναμικά στην αγορά αυτήν την εβδομάδα.

Έτσι, όπως σημειώνει, όσο κάποιος έχει το θάρρος και την ικανότητα να αντιμετωπίσει την μεταβλητότητα στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, το να είναι overweight στα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας, είναι μία εξαιρετικά καλή επενδυτική στρατηγική αυτή τη στιγμή.

Ο φόβος των funds του να χάσουν το τρένο των αποδόσεων και να μείνουν έξω από την αγορά την στιγμή της μεγαλύτερης ευκαιρίας των τελευταίων ετών. οδηγεί όλο και περισσότερα funds στο να δράσουν. Η Ιταλία θεωρείται ως η πιο ελκυστική αγορά, ωστόσο τα βλέμματα είναι επίσης στραμμένα και στην Ισπανία αλλά και την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Η fund manager της Loomis Sayles, Kathleen Gaffney, επισημαίνει ότι αυξάνει τις θέσεις της σε αυτές τις αγορές το τελευταίο διάστημα και υπογραμμίζει πως οι ευκαιρίες να αγοράσει κανείς κρατικά ομόλογα αυτή την στιγμή στην περιφέρεια του ευρώ, είναι πάρα πολλές, και το μόνο που χρειάζεται είναι η διάθεση και τα νεύρα να αντιμετωπίσει την αυξημένη μεταβλητότητα που θα συνεχιστεί στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.
Τελευταία τροποποίηση στις 12:21 - 21 Δεκ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.