ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Να πάνε στη Βουλή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα, λέει ο Πεπόνης...

16:52 - 20 Ιαν 2012
Alexandros Velmachos

Από Alexandros Velmachos

Λάθος ήταν το μνημόνιο λέει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, "θα μπορούσε να αποφευχθεί η κρίση", ισχυρίζεται ο κ. Γ. Προβόπουλος. ΕΛΣΤΑΤ: Δεν "κατασκευάζονται" τα στατιστικά στοιχεία
Μία μέρα μετά τη δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου ότι η κρίση μπορούσε να αποφευχθεί και λίγες ώρες μετά την παρέμβαση Σημίτη ότι το Μνημόνιο ήταν λάθος, ο οικονομικός εισαγγελέας ικ. Γρ. Πεπόνης ξαναχτυπά.  Διαβίβασε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τη δικογραφία για την υπόθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ώστε να διαβιβαστεί στη Βουλή για ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων, στοχοποιώντας τον τέως πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδ΄ρέου και τον τέως υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. 

Διαβάστε  εδώ την παρέμβαση Σημίτη

Διαβάστε εδώ τις δηλώσεις Προβόπουλου

Υπενθυμίζεται ότι πρώην μέλη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ έχουν καταθέσει ότι το έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά.

Καταγγελίες για το έλλειμμα του 2009, έχει κάνει, μέσω υπομνήματός του, στην εισαγγελία και ο, πρώην αντιπρόεδρος της Αρχή,ς Νίκος Λογοθέτης, ο οποίος διώκεται για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, σε βαθμό κακουργήματος, μετά από μηνυτήρια αναφορά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, για κλοπή υπηρεσιακών στοιχείων από τον προσωπικό ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο.

Να σημειωθεί ότι τόσο ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όσο και ο κ. Γεωργίου, ο οποίος παραμένει στη θέση του, απορρίπτουν τους ισχυρισμούς περί διόγκωσης του ελλείμματος.


ΕΛΣΤΑΤ: Δεν "κατασκευάζονται" τα στατιστικά στοιχεία



Τα στατιστικά στοιχεία δεν "κατασκευάζονται" για να εξυπηρετήσουν οποιοδήποτε πολιτικό συµφέρον αναφερει σε ανακοίνωση της η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Η καταγραφή του ελλείµµατος της χώρας αποτελεί αποκλειστική αρµοδιότητα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η εν λόγω Αρχή είναι κατά τον ιδρυτικό της νόµο ανεξάρτητη, και κατά συνέπεια ούτε λαµβάνει, ούτε εκτελεί κυβερνητικές εντολές, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΕΛΣΤΑΤ.

Υπογραμμίζει παράλληλα ότι "τα στατιστικά στοιχεία καταρτίζονται επί τη βάσει των κανόνων ορθής πρακτικής και των Κανονισµών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ως εκ τούτου σηµαντικό να γίνει αντιληπτό ότι τα στατιστικά στοιχεία δεν "κατασκευάζονται" για να εξυπηρετήσουν οποιοδήποτε πολιτικό συµφέρον.

Η ΕΛΣΤΑΤ ως ανεξάρτητη αρχή τηρεί απαρασάλευτα την εκ του νόµου υποχρέωσή της να παράγει αξιόπιστα και αδιάβλητα στατιστικά στοιχεία. Η άνευ επιφυλάξεων έγκριση των εν λόγω στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) αποδεικνύει το αδιάβλητό τους.

Είναι εποµένως λυπηρό να αµφισβητείται η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και να κλονίζεται η εµπιστοσύνη των πολιτών στην αξιοπιστία των στοιχείων που αυτή παράγει", καταλήγει η ανακοίνωση.
Τελευταία τροποποίηση στις 02:38 - 23 Ιαν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.