ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tα hedge funds θέλουν να ξεφορτώσουν τα ελληνικά ομόλογα και δεν μπορούν!

02:23 - 26 Ιαν 2012
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Ούτε τους νοιάζει να περιμένουν την λεγόμενη μεγάλη μέρα της πληρωμής των CDS...
Τα hedge funds που τον τελευταίο μήνα και κάτι, είχαν αγοράσει περίπου 4 δισ. ευρώ σφυροκοπημένα ελληνικά ομόλογα που λήγουν στις 20 Μαρτίου, προσπαθούν τώρα να ξεφορτώσουν τις θέσεις τους, σύμφωνα με τους brokers και τους traders

Αυτό συμβαίνει επειδή γίνεται σαφές σε όλους ότι η Ελλάδα - υπό την πίεση των οικονομικών υποστηρικτών της - ετοιμάζεται να επιβάλει ευρύ κούρεμα που θα πλήξει όλους τους επενδυτές με ζημιές άνω του 50%, είτε συμφωνούν με το deal του PSI, είτε όχι.

Το πρόβλημα είναι ότι, ενώ το να αγοράσουν ομόλογα κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών ήταν εύκολο, καθώς πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν την ξεφορτώσει τις θέσεις τους, το να τα ξεπουλήσουν τώρα αποδεικνύεται σχεδόν αδύνατο. Η ρευστότητα έχει στερέψει και οι επενδυτές αποφεύγουν τα ελληνικά ομόλογα «σαν να είναι η πανούκλα», όπως λένε οι traders χαρακτηριστικά.

Οι δυσοίωνες προοπτικές για τα ελληνικά ομόλογα που ωριμάζουν, επισημάνθηκαν την Τετάρτη, όταν η Christine Lagarde δήλωσε ότι ο δημόσιος τομέας μπορεί να χρειαστεί να συμμετάσχει και αυτός σε μια συμφωνία αναδιάρθρωσης με τους ιδιώτες πιστωτές.

Σύμφωνα με τους χρηματιστές, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων που λήγουν τον Μάρτιο του 2012 έχουν βυθιστεί στα 35 σεντς περίπου, από 45 σεντς πριν. Όπως εκτιμούν, στα ομόλογα αξίας 14,5 δισ. ευρώ που λήγουν τον Μάρτιο, η μεγαλύτερη κάτοχος είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αγόρασε τους τίτλους αυτούς το 2010, σε τιμή περίπου 70 σεντς σε μία πρώιμη, και τελικά μάταιη προσπάθεια, για την στήριξη της αγοράς ομολόγων της χώρας. Επίσης, 4 με 5 δισ. ευρώ ομολόγων ανήκουν σε hedge funds με μέσο κόστος κτήσης της τάξης των 40 σεντς έως 45 σεντς, με μερικές από τις μεγαλύτερες θέσεις να ανήκουν σε αμερικάνικα και σε βρετανικά hedge funds.
Τελευταία τροποποίηση στις 15:45 - 26 Ιαν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.