ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Societe Generale: Τί θα συμβεί στο Χ.Α, εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ

01:11 - 06 Μαρ 2012
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Και δεν είναι αυτό που νομίζουν οι περισσότεροι

Οι αναλυτές της Societe Generale, Patrick Legland και Daniel Fermon, έφτιαξαν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον γράφημα, το οποίο παραθέτουμε, για να εξετάσουν τις προοπτικές του Χρηματιστηρίου Αθηνών και των ελληνικών μετοχών, σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από το ευρώ, και επιστρέψει στη δραχμή.

Οπως σημειώνουν, η περίπτωση της Ελλάδας σήμερα μοιάζει πάρα πολύ με την περίπτωση της ανταλλαγής χρέους της Αργεντινής κατά την διάρκεια της δικιάς της κρίσης το 2001.

Βασικά, τονίζουν, η Αργεντινή βρισκόταν στην ίδια ακριβώς κατάσταση με την Ελλάδα σήμερα, με την μόνη διαφορά ότι το νόμισμά της, το πέσο, είχε σημείο αναφοράς (pegged) το δολάριο.

Οταν η Αργεντινή αποσυνδέθηκε από το δολάριο (de-pegged) τον Ιανουάριο του 2002, δηλαδή εγκατέλειψε το σύστημα σταθερής ισοτιμίας με το αμερικάνικο νόμισμα, η χρηματιστηριακή της αγορά, εκτινάχθηκε σε όρους πέσο, και σημειώσε βουτιά σε όρους δολαρίου.

Εάν λοιπόν η Ελλάδα αποσυνδεθεί από το ευρώ, όπως σημειώνει η SocGen, τότε το Χ.Α θα σημειώσει τεράστιο ράλι σε όρους δραχμής και θα χάσει πολύ έδαφος σε όρους ευρώ.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:23 - 06 Μαρ 2012

Πολυμέσα

{com/watch?v=xarOc5_WUQs&feature=player_embeddedremote}https://www.youtube.com/watch?v=xarOc5_WUQs&feature=player_embedded{/com/watch?v=xarOc5_WUQs&feature=player_embeddedremote}
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.