ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Από τί γλιτώσαμε - Χώρες σε default, για δεκαετίες

Από τί γλιτώσαμε - Χώρες σε default, για δεκαετίες

09:42 - 09 Μαρ 2012
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Ποια κράτη έχουν κηρύξει default στα χρέη τους.


Κατά γενική ομολογία, το PSI είναι καλό για την Ελλάδα, όχι μόνο επειδή μειώνει το χρέος της σημαντικά, αλλά κυρίως επειδή το σενάριο μίας άτακτης χρεοκοπίας αποφεύγεται.
Έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιά κράτη από τον αναπτυσσόμενο κόσμο έχουν κηρύξει default στα χρέη τους και αξίζει να αναφέρουμε πως μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, έχουν παραμείνει σε αυτό το καθεστώς για δεκαετίες ολόκληρες.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται χώρες που υπόκεινται σε διεθνείς κυρώσεις όπως η Κούβα, η Νότιος Κορέα και το Σουδάν. Το χρέος αυτών των χωρών που βρίσκεται σε εκρεμμότητα ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια.

Σας παραθέτουμε τις λεπτομέρεις για το χρεός που βρίσκεται σε default , για την Αργεντινή, την Κούβα, το Ιράκ, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Βόρειο Κορέα και το Σουδάν.


Αργεντινή

Εμπορικό χρέος 6,0 δισ. δολάρια

Χρέος Επίσημου Τομέα 6,0 δισ. δολάρια

Σύνολο 12,0 δισ. δολάρια


Το εμπορικό χρέος που εκκρεμεί είναι στα χέρια funds που έχουν προσφύγει νομικά, μετά την προσφορά ανταλλαγής χρέους της Αργεντινής, ύψους 18 δισ. δολαρίων, το 2010. Το χρέος του επίσημου τομέα που είναι σε default αφορά κυρίως το Paris Clubτων ξένων πιστωτών.

Κούβα

Εμπορικό χρέος 3,26 δισ. δολάρια

Χρέος Επίσημου Τομέα 4,94 δισ. δολάρια

Σύνολο 8,20 δισ. δολάρια


Η Κούβα έχει 9,62 δισ. δολάρια χρέος για το οποίο δεν έχει κηρυχθεί default, το οποίο εκδόθηκε πιο πρόσφατα από το χρέος στο οποίο η χώρα κήρυξε default στην δεκαετία το ’70 και του ’80.

Ιράκ

Το Ιράκ έχει διαπραγματευτεί την αναδιάρθρωση του εμπορικού του χρέους με το Paris Club αλλά και με αρκετές χώρες εκτός του κλαμπ, και ακόμα περιμένει να κλείσει η συμφωνία με το Κουβείτ και την Σαουδική Αραβία. Η αξία αυτών των διμερών συμφωνίων υπολογίζεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακτή Ελεφαντοστού

Εμπορικό χρέος 2,5 δισ. δολάρια


Η χώρα κήρυξε default στο ευρωομόλο αξίας 2,3 δισ. δολαρίων των Ιανουάριο του 2011 αλλά έχει πει ότι θα ξεκινήσει την αποπληρωμή των τόκων από τον Ιούνιο του 2012. Η Ακτή Ελεφαντοστού έχει κηρύξει επίσης default σε δομημένα ομόλογα.

Βόρειος Κορέα

Σύνολο χρέους 18 δισ. δολάρια


Ο υπολογισμός του χρέους δεν είναι ακριβής και βασίζεται σε στοιχεία της Τράπεζας της Κορέας. Συμπεριλαμβάνει κοινοπρακτικά δάνεια σε γερμανικό μάρκο και ελβετικό φράγκο από της δεκαετίες του ’70 και του ’80.


Σουδάν

Σύνολο χρέους 30 δισ. δολάρια


Το σύνολο του χρέους του Σουδάν συμπεριλαμβάνει χρέος προς τους πιστωτές του London Club, του οποίου η ονομαστική αξία στα τέλη του 2010 ήταν 1,75 δισ. δολάρια. Έχουν υπάρξει αρκετές συζητήσεις με την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, σχετικά με το πόσο από αυτό το χρέος πρέπει να κατανεμηθεί στο Σουδάν.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:31 - 09 Μαρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.