ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
BofA Merrill Lynch: Τέσσερις κίνδυνοι για τις αγορές

BofA Merrill Lynch: Τέσσερις κίνδυνοι για τις αγορές

09:30 - 14 Μαρ 2012
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Πετρέλαιο, Ευρώπη, αμερικάνικη οικονομία και Κίνα είναι οι μεγάλοι φόβοι των αγορών για το επόμενο διάστημα και με΄χρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με την BofA Merrill Lynch.
Όπως σημειώνει ο οίκος,η επιτυχία του ελληνικού PSI αντιμετωπίζει - αλλά δεν εξαλείφει – τους κινδύνους που συνεχίζουν να υπάρχουν για τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Είναι σαφές ότι οι κίνδυνοι ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν , όπως το ότι το δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα μπορεί να πέσει στον γκρεμό, εάν η χώρα αποτύχει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της.

Κίνδυνος 1: Οι τιμές του πετρελαίου


Σε αυτό το στάδιο ο διεθνής οίκος τονίζει ότι θεωρεί τον κίνδυνο της ανόδου των τιμών του πετρελαίου - λόγω της κλιμάκωσης της πυρηνικής αντιπαράθεσης με το Ιράν - ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την προοπτική των αγορών, από τώρα και μέχρι τα μέσα του έτους. Έτσι η Bofa Merrill Lynch συστήνει στους επενδυτές να τοποθετηθούν αμυντικά με στάση overweight στις μετοχές εταιρειών της παραγωγής πετρελαίου και underweight στις εταιρείες-καταναλωτές πετρελαίου, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις υψηλότερες τιμές του μαύρου χρυσού. Επίσης συστήνει market weight στον κλάδο πετρελαίου και αερίου, γενικότερα.

Κίνδυνος 2: Ευρώπη


Μέχρι να κλείσει το PSI, αυτός ήταν ο κίνδυνος νούμερο 1. Ωστόσο, σημαντικοί κίνδυνοι παραμένουν, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Αυτό που ανησυχεί πιο πολύ τον διεθνή οίκο είναι η διάβρωση / έλλειψη δημόσιας στήριξης για τους δημοσιονομικούς ελέγχους και τα προγράμματα λιτότητας που υλοποιούνται σε όλη την ευρωζώνη. Ανησυχεί ιδιαίτερα για τις περιφερειακές χώρες όπου τα ποσοστά ανεργίας είναι πολύ υψηλά. Ακόμη και αν οι κυβερνήσεις υποστηρίξουν τις συμφωνίες για τα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος χάσουν την εξουσία, από κόμματα που είναι λιγότερο δεσμευμένα σε αυτά.

Κίνδυνος 3: Οικονομία των ΗΠΑ


Ο κίνδυνος γύρω από την αμερικάνικη οικονομία, φαίνεται να μετατίθεται προς το τελευταίο μέρος του έτους, και δεν είναι τόσο άμεση ανησυχία. Χάρη στην αυτόματη σύσφιγξη της δημοσιονομικής πολιτικής της τάξης του περίπου 4,5% του ΑΕΠ το 2013, οι οικονομολόγοι του οίκου εκτιμούν ότι η επιβράδυνση της οικονομίας θα είναι της τάξης του 1% στο τέταρτο τρίμηνο.

Κίνδυνος 4: Κίνα


Η Κίνα είναι ένα αιώνιο συστατικό του καταλόγου της BofA Merrill Lynch, με τους μεγαλύτερους κινδύνους στις αγορές. Ωστόσο, ο οίκος βάζει αυτόν τον κίνδυνο τελευταίο αυτή την περίοδο- όχι λόγω του ότι αναμένεται να έχει μικρή επίδραση, αλλά επειδή είναι λιγότερο πιθανό να υλοποιηθεί φέτος. Αυτήν την εβδομάδα οι αγορές τρόμαξαν από την μείωση του στόχου της ανάπτυξης του ΑΕΠ της Κίνας για φέτος, στο 7,5% από 8%, ωστόσο, όπως επισημαίνεται,η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη από τους οικονομολόγους του οίκου.
Τελευταία τροποποίηση στις 10:46 - 14 Μαρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.