ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προσωρινή ενίσχυση του "τείχους ασφαλείας" του ευρώ κοντά στο 1 τρισ. εξετάζουν οι Ευρωπαίοι

08:47 - 29 Μαρ 2012
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Η ευρωζώνη εξετάζει το ενδεχόμενο να ενισχύσει προσωρινά τους πόρους του ευρωπαϊκού «τείχους ασφαλείας» έως τα 940 δισ. ευρώ, προτού στη συνέχεια τους μειώσει, όπως δήλωσαν δύο ευρωπαϊκές πηγές που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις.

To ζήτημα των μηχανισμών διάσωσης, του προσωρινού EFSF και του μόνιμου ESM, είναι στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών την Παρασκευή.

 

«Μία επιλογή που θα παρουσιαστεί (στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης) θα προβλέπει για τον πρώτο χρόνο, από τα μέσα του 2012 ως τα μέσα του 2013, ένα τείχος ασφαλείας που θα μπορεί να ανέρχεται σε 940 δισ. ευρώ« δήλωσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης στο γαλλικό πρακτορείο.

 

Ανάλογο ενδεχόμενο δείχνει και σχέδιο εγγράφου της Ευρωζώνης, γνώση του οποίου επικαλείται το Bloomberg.

 

O ESM, που θα ισχύσει από το καλοκαίρι και έχει πόρους ύψους 500 δισ. ευρώ, θα λειτουργήσει για ένα χρόνο παράλληλα με τον EFSF, με 440 δισ. ευρώ.

 

Με αυτή την επιλογή «παρατείνουμε την ισχύ των μη χρησιμοποιημένων πόρων του EFSF μέχρι το 2013» ανέφερε ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή στο γαλλικό πρακτορείο. Όμως για να δοθούν χρήματα σε μια χώρα που τα χρειάζεται θα πρέπει να συμφωνήσουν οι ηγέτες της ευρωζώνης, όπως διευκρίνισε η πηγή αυτή, επικαλούμενη ένα έγγραφο υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ευρωζώνης.

 

Στη συνέχεια, «στα μέσα του 2013 θα επανεξετάσουμε την κατάσταση» με την πιθανότητα να επιστρέψουμε σε ένα ταμείο με πόρους ύψους 700 δισ. ευρώ, δηλαδή με τα χρήματα του ESM σε συνδυασμό με τα ήδη δεσμευμένα χρήματα του EFSF, εξήγησε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

 

«Πάντως δεν είναι βέβαιο ότι οι Γερμανοί θα δεχθούν την επιλογή των 940 δισ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο. Μοιάζουν να υποστηρίζουν την πιο μινιμαλιστική λύση των 700 δισ. ευρώ από την αρχή» υπογράμμισε η πηγή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.