ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Λίγοι κάτοχοι ομολόγων υπό ξένο δίκαιο αποδέχονται το "κούρεμα"

Λίγοι κάτοχοι ομολόγων υπό ξένο δίκαιο αποδέχονται το "κούρεμα"

11:01 - 29 Μαρ 2012
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Άκαρπη η γενική συνέλευση για τους κατόχους τίτλων σε ελβετικό φράγκο.
Άκαρπη απέβη γενική συνέλευση που διεξήχθη χθες από κατόχους τίτλων σε ελβετικό φράγκο, συνολικού ύψους 650 εκατ. ελβετικών φράγκων και λήξης το 2013, για το εάν θα συμμετάσχουν ή όχι στο PSI.
 
Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν περιορισμένες τις επιλογές του Δημοσίου, σημειώνοντας πως για ορισμένες κατηγορίες ομολόγων, μεταξύ αυτών και όσα είναι σε ελβετικό φράγκο, εξαιτίας νομικών χαρακτηριστικών, είναι δύσκολο από τους κατόχους να λάβουν θετική απόφαση για «κούρεμα».
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για όσους αποφασίσουν τελικά να μείνουν εκτός, σε μία ακραία περίπτωση το Δημόσιο θα μπορούσε να κηρύξει default, ή να αγοράσει τα ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, ή να πληρώσει στη λήξη, καλύπτοντας -ενδεχομένως μέσω νέας συμφωνίας- έστω και μέρος των χρημάτων που πρέπει να δώσει για ορισμένες μόνο κατηγορίες ομολόγων.
 
Mέχρι στιγμής, γραμμή του ελληνικού δημοσίου είναι ότι κανείς ιδιώτης ομολογιούχος δεν πρόκειται να πληρωθεί στο άρτιο και με τη λήξη τους την αξία των ομολόγων του. Tο Δημόσιο έχει δώσει προθεσμία έως τις 4 Aπριλίου στους κατόχους ομολόγων ξένου δικαίου για να λάβουν τις αποφάσεις τους. Στη συνέχεια, το Δημόσιο θα κληθεί να αποφασίσει με τη σειρά του τις επόμενες κινήσεις, καθώς έως τις 11 Aπριλίου, με τα σημερινά δεδομένα, θα πρέπει να υπάρχει διευθέτηση των συγκεκριμένων τίτλων.
 

Δυσκολεύει η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων υπό ξένο δίκαιο

 
Μόνο δυο ομάδες ομολογιούχων από τις 12 που ψήφισαν επί των ελληνικών ομολόγων τα οποία διέπονται από ξένο δίκαιο και συμπεριελήφθησαν στο PSI, αποφάσισαν να επιβάλουν την ανταλλαγή στα holdouts, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, μεταδίδει το Reuters. 
 
Πέντε ομάδες δεν είχαν την απαιτούμενη απαρτία και άλλες πέντε ψήφισαν κατά της επιβολής απωλειών με την επονομαζόμενη ρήτρα συλλογικής δράσης. 
 
Οι ψηφοφορίες αυτές διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια συνελεύσεων των ομολογιούχων στις 27 Μαρτίου, αφορούσαν σε ομόλογα που εξέδωσαν ο ΟΣΕ και άλλες ελληνικές δημόσιες εταιρείες μεταφορών και υπόκεινται στο PSI. 
 
Σημειώνεται ότι έχουν προγραμματιστεί να γίνουν και άλλες συνελεύσεις για το θέμα αυτό. 
 
Τελευταία τροποποίηση στις 12:32 - 29 Μαρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.