ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξολοκλήρου με μετρητά ενδέχεται να αποζημιωθούν οι κάτοχοι ομολόγων υπό ξένο δίκαιο

09:24 - 30 Μαρ 2012
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Το ενδεχόμενο υποβολής νέας πρότασης για «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που υπάγονται σε ιταλικό, ελβετικό και ιαπωνικό δίκαιο εξετάζει η Ελλάδα, την οποία όμως εάν αποφασιστεί θα την καταθέσει όταν ολοκληρωθεί και τυπικά η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI), αναφέρει σε δημοσίευμα της η Καθημερινή.

Η πρόταση αυτή είναι πολύ πιθανό να περιέχει την παροχή μετρητών σε όσους έχουν στην κατοχή τους τα εν λόγω ομόλογα. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι το νομικό καθεστώς που διέπει τα ελληνικά ομόλογα που υπάγονται σε ελβετικό, ιαπωνικό ή ιταλικό δίκαιο, είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει στους ομολογιούχους να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τους όρους του PSI.

 

Ετσι, η Ελλάδα ενδέχεται να καταθέσει μία νέα πρόταση προς αυτούς τους ομολογιούχους και μόνο, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία του PSI, δηλαδή μετά τις 11 Απριλίου. Προς αυτούς τους πιστωτές, πιθανόν το ελληνικό Δημόσιο να προτείνει ανταλλαγή των ομολόγων που κατέχουν με τη διάθεση μετρητών και φυσικά όχι στο άρτιο.

 

Αυτό σημαίνει ότι αντί να εισπράξουν το 100% της αξίας των ομολόγων, η Ελλάδα θα προτείνει να τους δώσει για παράδειγμα το 25%, αλλά σε μετρητά και όχι σε νέα ομόλογα όπως έπραξε με τους υπόλοιπους πιστωτές. Κάτι βέβαια που δεν αποκλείεται να εγείρει αντιδράσεις από τους άλλους πιστωτές που δέχτηκαν τους όρους του PSI.

 

Πάντως, το ποσό που θα απαιτηθεί -εφόσον γίνει πρόταση με διάθεση μετρητών- φαίνεται να έχει προβλεφθεί στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας, αφού ο στόχος συμμετοχής του PSI ήταν το 95% και έχει ήδη επιτευχθεί.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.