ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χειρουργήθηκε με επιτυχία ο Μ. Λώλος, "ψυχραιμία" ζητά ο Χρυσοχοΐδης...

12:42 - 06 Απρ 2012
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Μπαράζ ανακοινώσεων από τις ενώσεις Τύπου για τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις των αστυνομικών δυνάμεων σε δημοσιογράφους και ρεπόρτερ. Και παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τον καθορισμό ευθυνών.

Έκκληση προς όλους για ψυχραιμία απηύθυνε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενώ τόνισε πως εκτός από την κατεπείγουσα δικαστική έρευνα, διενεργείται και υπηρεσιακή έρευνα, προκειμένου να πέσει άπλετο φως στις συνθήκες υπό τις οποίες τραυματίστηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας Μάριου Λώλου.

 

Το απόγευμα της Παρασκευής έγινε το χειρουργείο για να αποκατασταθεί το αιμάτωμα που απέκτησε ο πρόεδρος της ΕΦΕ, με το ιατρικό ανακοινωθέν να κάνει λόγο για απόλυτη επιτυχία της επέμβασης.

 

 

Το απόγευμα της Παρασκευής, η προϊστάμενη της Εισαγγελείας Εφετών διέταξε έρευνα για τον τραυματισμό του κ. Λώλου.

 

Με εντολή της κυρίας Ράικου, αναμένεται να μεταβούν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση δύο εισαγγελείς, ενώ παρουσία εισαγγελέα θα διεξαχθεί και η Ένορκη Διοικητική Εξέταση, που διατάχθηκε για την υπόθεση.

 

Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε τη συμπαράστασή του κι έστειλε τις ευχές του για γρήγορη ανάρρωση, ενώ καταδίκασε κάθε περιστατικό αυθαίρετης βίας.

 

 

Αναλυτικά, η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη:

 

"Εκφράζω την ανθρώπινη συμπαράστασή μου στον Πρόεδρο της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, κ. Μάριο Λώλο. Εύχομαι να είναι υγιής και να επανέλθει γρήγορα στη δουλειά του και στην οικογένειά του.Καταδικάζω κάθε περιστατικό αυθαίρετης βίας, από όπου και αν προέρχεται. Οι συνθήκες τραυματισμού του κ. Λώλου διερευνώνται μέσα από κατεπείγουσα δικαστική έρευνα, για την οποία ζητήθηκε η παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, ούτως ώστε, να μην υπάρξει καμία αμφιβολία για το αδιάβλητό της. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη και υπηρεσιακή έρευνα, ούτως ώστε άμεσα να διερευνηθούν τα αίτια και να πέσει άπλετο φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό αυτό.

Κάνω έκκληση προς όλους για ψυχραιμία. Βιώνουμε σαν κοινωνία μία δύσκολη και επώδυνη περίοδο. Αυτό που προέχει πάνω από όλα είναι η ανθρώπινη ζωή, και βεβαίως το να διατηρήσουμε τις δημοκρατικές κατακτήσεις και τις ελευθερίες που κερδίσαμε με αγώνες".

 

Σκληρές ανακοινώσεις από την Ένωση Φωτορεπόρτερ και την ΠΟΕΣΥ

 

Την επίθεση των ΜΑΤ καταγγέλλει η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, τονίζοντας ότι «στοχοποιείται η ενημέρωση», καθώς και η ΠΟΕΣΥ, που κάνει λόγο για προσπάθεια «φίμωσης της ελευθεροτυπίας».

 

Στην ανακοίνωσή της, η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας καταγγέλλει «τη νέα βάρβαρη και απρόκλητη επίθεση από τους άνδρες των ΜΑΤ ενάντια σε συναδέλφους που κάλυπταν τόσο τη χθεσινή [Τετάρτη] συγκέντρωση στο Σύνταγμα, όσο και τη σημερινή [Πέμπτη] με θύμα αυτή τη φορά και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Ένωσής μας Μάριο Λώλο, που εισήχθηκε ήδη σε Νοσοκομείο "με κρανιοεγκεφαλική κάκωση από πλήξη με γκλομπ, (κάταγμα-εμπίεσμα κρανίου), το οποίο χρήζει χειρουργικής παρέμβασης"».

 

«Επισημαίνουμε το γεγονός ότι για πολλοστή φορά στοχοποιείται η ενημέρωση, παρά τις διαβεβαιώσεις του (τ.) αρμόδιου Υπουργού Προστασίας (;) του Πολίτη προς τους εκπροσώπους της ΕΦΕ στη συνάντησή μας τον περασμένο Ιούλιο, επ ευκαιρία αντίστοιχων γεγονότων, πως "η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. είναι προσηλωμένη στη προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων και αντιμετωπίζει το λειτούργημα της ενημέρωσης των πολιτών με την ευαισθησία που του αρμόζει και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε αυτό να ασκείται ελεύθερα και απρόσκοπτα", και σε πλήρη αντίθεση με αυτές» σημειώνει η ΕΦΕ.

 

«Οι συστηματικές και επαναλαμβανόμενες επιθέσεις ενάντια στους λειτουργούς του τύπου, την ώρα της δουλειάς τους, που καταπατούν ακόμη και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, κάθε άλλο παρά τυχαίες μπορούν να θεωρηθούν, ακόμα και ο πλέον καλόπιστος θα μπορούσε να συμπεράνει πως ασκούνται συνειδητά από διάφορα κέντρα για τη φίμωση της ελευθεροτυπίας, και σε μια επίσης συνειδητή προσπάθεια να τρομοκρατηθούν οι λειτουργοί της» καταγγέλλει η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.

 

Επιπλέον, η ΕΦΕ υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει καμία εξέλιξη σε παρόμοιες βάναυσες επιθέσεις που έγιναν στο παρελθόν, όπως αυτή του συναδέλφου μας δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου, ο οποίος υπέστη μόνιμη αναπηρία, αλλά επίσης και ότι μένουν αναπάντητες δεκάδες επώνυμες καταγγελίες συναδέλφων και Ενώσεων για την προκλητική και βίαιη συμπεριφορά των οργάνων της... τάξης (όπως αυτή σε βάρος της συναδέλφου Τατιανας Μπόλαρη) με τη συνήθη διαδικασία αρχειοθέτησης της οποιασδήποτε ΕΔΕ».

 

Οι Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας σημειώνουν ότι θα συντονιστούν με τις υπόλοιποες Ενώσεις και Ομοσπονδίες του χώρου, στην Ελλάδα και το εξωτειρκό, για να διαφυλαχθεί η ελευθερία της ενημέρωσης.

 

Η Ένωση «θα σταθεί με κάθε τρόπο απέναντι σε ενέργειες, οι οποίες υποσκάπτουν τα θεμέλια της δημοκρατίας και επιχειρούν να μας επιστρέψουν σε καταστάσεις και καθεστώτα, που έχει βαριά πληρώσει ο λαός μας και έχουν περάσει ανεπιστρεπτί για τη χώρα μας».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ εκφράζει «τον έντονο αποτροπιασμό του για τη νέα βάρβαρη και απρόκλητη επίθεση την οποία δέχτηκαν χθες το βράδυ από αστυνομικούς των ΜΑΤ δημοσιογράφοι που κάλυπταν τη συγκέντρωση στη μνήμη του 77χρονου αυτόχειρα στο Σύνταγμα, με θύμα αυτή τη φορά τον Μάριο Λώλο».

 

Επισημαίνεται ότι κατά τη συγκέντρωση της προηγούμενης ημέρας στην πλατεία Συντάγματος είχε υποστεί άγριο ξυλοδαρμό από αστυνομικούς η δημοσιογράφος Ρένα Μανιού, ενώ είχαν προηγηθεί ανάλογες επιθέσεις σε λειτουργούς του Τύπου, όπως οι δημοσιογράφοι Μανώλης Κυπραίος και Γιώργος Αυγερόπουλος ή η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη, με αποτέλεσμα ο πρώτος να υποστεί μόνιμη αναπηρία.

«Είναι προφανές ότι οι συστηματικές και επαναλαμβανόμενες επιθέσεις ενάντια στους λειτουργούς του Tύπου, την ώρα της δουλειάς τους, καταπατούν ακόμη και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, και ασκούνται συνειδητά από διάφορα κέντρα για τη φίμωση της ελευθεροτυπίας, σε μια συνειδητή προσπάθεια να τρομοκρατηθεί και να χειραγωγηθεί η Ενημέρωση.

 

»Μετά την οικονομική εξόντωση του κόσμου του Τύπου από τα μνημονιακά μέτρα, τώρα επιχειρείται και η φυσική εξόντωση... Η ΠΟΕΣΥ διακηρύσσει ότι θα πρωτοστατήσει, όπως πάντοτε στον αγώνα να διαφυλαχθεί η ελευθερία της Ενημέρωσης και θα σταθεί με κάθε τρόπο απέναντι σεενέργειες, οι οποίες υποσκάπτουν τα θεμέλια της Δημοκρατίας» καταλήγει η ανακοινωση της ΠΟΕΣΥ.

 

 

Συμβολική διαμαρτυρία

 

Έξω από το χώρο που συνεδρίαζε το Εθνικό Συμβούλιο, οι φωτορεπόρτερ «κατέθεσαν» συμβολικά τις φωτογραφικές τους μηχανές, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τον τραυματισμό του προέδρου της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας Μάριου Λώλου.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:28 - 06 Απρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.