• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Ποιοι δεν χάρηκαν με τις δημοσκοπήσεις

00:24 - 29 Μαϊ 2012

Από τον Άγγελο Κωβαίο

Μπορεί οι αγορές παγκοσμίως να έκαναν ράλι στο άκουσμα της ανάκτησης της πρωτιάς της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις (σ.σ. που φτάσαμε, στο Σίτι του Λονδίνου και στη Σιγκαπούρη, να παρακολουθούν τι γίνεται στις τηλεφωνικές για τη Β’ Αθηνών!), αλλά ορισμένοι στο εξωτερικό έβαλαν μαύρες πλερέζες. Και δεν μιλάμε μόνο για όσους κερδοσκόπους έχουν επενδύσει στην αποδυνάμωση ή ακόμη και τη διάλυση του ευρώ...

Ισχυροί παράγοντες, όχι μόνο στο Βερολίνο και τη Νέα Υόρκη, αλλά και σε υψηλότατα κλιμάκια της Κομισιόν, έχουν πλέον καταλήξει στην άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη το συντομότερο. Κατά τους υπολογισμούς τους, οι πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις μίας τέτοιας εξέλιξης όχι μόνο είναι διαχειρίσιμες, λόγω των μέτρων προστασίας που έχουν ληφθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά είναι και μικρότερες σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο κόστος της συνέχισης του Προγράμματος στήριξης.

Επιπλέον, ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδος από το κοινό νόμισμα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «παράδειγμα προς αποφυγήν» για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη (σκηνές από βίαιες επιδρομές σε τράπεζες, κλπ.), αλλά και ως καταλύτης για να περάσει η Ευρωπαϊκή ενοποίηση σε νέο επίπεδο (έκδοση ευρω-ομολόγων, κοινή εγγύηση των τραπεζικών καταθέσων), καθώς ακόμη και οι πιο διστατικοί ψηφοφόροι και πολιτικοί θα πειστούν τότε ότι μόνο έτσι θα αποσωβηθούν οι τρομερές συνέπειες μίας βέβαιης διάλυσης της ευρωζώνης.

Ωστόσο αυτή η «σκληρή» γραμμή παραμένει προς ώρας μειοψηφική (αν και τα μέλη της έχουν όλα τα «ΑΑΑ»). Εξάλλου, ακόμη και αν επικρατούσε, οι θιασώτες της δεν θα διακινδύνευαν να επωμιστούν την ιστορική ευθύνη της κατάρρευσης του ευρώ, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Εξ ου και σε κάθε περίπτωση η πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας θα πρέπει να παρουσιαστεί ως προϊόν της ελεύθερης βούλησης του ελληνικού λαού, παρά την «επιθυμία της ευρωζώνης να διατηρήσει τη χώρα μας στην οικογένεια του κοινού νομίσματος». Εν ολίγοις, η τακτική που θα ακολουθήσουν θα είναι να προσπαθήσουν να μας κάνουν να πούμε μόνοι μας ότι φεύγουμε, με απειλές, προσβολές και «διαλέξεις».

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι σχετικές τεχνικές προετοιμασίες «για το μοιραίο» έχουν ήδη ξεκινήσει στην Επιτροπή και στην ΕΚΤ. Παράλληλα, η Επιτροπή έχει ανασύρει από τα συρτάρια της σχετικές μελέτες και προσομειώσεις που έχουν γίνει από τράπεζες για την αποχώρηση της Ελλάδος από την ευρωζώνη.

Αν στην αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου επικρατήσουν τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, τότε θα τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη. Ακόμη και τότε όμως, παρότι θα τους έχουμε στερήσει ένα βασικό επιχείρημα, θα υπάρξουν φωνές που θα ζητήσουν να διακοπεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας (λόγω αποτυχίας στην «αξιολόγηση» της Τρόικας τον Ιούνιο) και επομένως να εξαναγκαστούμε σε έξοδο από το ευρώ, λόγω έλλειψης ρευστότητας. Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη...

 

Νικ. Μαλ.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:56 - 29 Μαϊ 2012
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman