ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Coca-Cola Hellenic: Υποχώρηση 12% στα κέρδη

10:03 - 08 Νοε 2012
Νικόλαος Ιτσινές

Από Νικόλαος Ιτσινές

Στα €265 εκατ. τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 9μήνου.

Η Coca-Cola Hellenic (CCH) ο δεύτερος μεγαλύτερος εμφιαλωτής της Coca-Cola Co στον κόσμο, σημείωσε πτώση 12% των συγκρίσιμων καθαρών κερδών το εννεάμηνο, εξαιτίας των μέτρων λιτότητας σε πολλές από τις αγορές της, της αύξησης στο κόστος πρώτων υλών και των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Τα καθαρά συγκρίσιμα κέρδη της εταιρίας διαμορφώθηκαν στα 265 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, έναντι 256,8 εκατ. ευρώ που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters.

 

Ένας από τους κύριους λόγους της μείωσης των κερδών είναι τα μέτρα λιτότητας σε αγορές όπου δραστηριοποιείται η εταιρία, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ιρλανδία. Η εταιρία που διανέμει τα αναψυκτικά της σε συνολικά 27 χώρες, μεταξύ των οποίων στη Ρωσία και τη Νιγηρία, είπε ότι ο όγκος των πωλήσεων υποχώρησε 1% στα 1,61 δις κιβώτια σε ετήσια βάση. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 3% στα 5,47 δις ευρώ έναντι προβλέψεων αναλυτών για 5,44 δις ευρώ.

Επιπλέον, μείωση12% παρουσίασαν και τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη, που διαμορφώθηκαν στα 412 από τα 468 εκατ. ευρώ το 2011, ενώ τα καθαρά έσοδα από τις πωλήσεις αυξήθηκαν 3% στα 5,468 δισ. ευρώ από τα 5,326 δισ. ευρώ το 2011.

Ειδικότερα, στο εννεάμηνο του 2012, τα καθαρά έσοδα από τις πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3%, ενώ ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 1%. Στις αναδυόμενες αγορές σημειώθηκε αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 3%, η οποία υπεραντισταθμίστηκε από την πτώση του όγκου πωλήσεων κατά 5% και κατά 2% στις αναπτυγμένες αγορές και στις αναπτυσσόμενες αγορές αντίστοιχα.

Ο όγκος πωλήσεων στην κατηγορία των ανθρακούχων αναψυκτικών παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Οι πωλήσεις τσαγιού και οι πωλήσεις των ποτών ενέργειας κατέγραψαν αύξηση 3% και 5% αντίστοιχα. Oι πωλήσεις των εμφιαλωμένων νερών και χυμών μειώθηκαν κατά 4% και 6% αντίστοιχα.

Τα οφέλη από τις πρωτοβουλίες αύξησης των εσόδων υπεραντισταθμίστηκαν από τον συνδυασμό υψηλότερου κόστους πρώτων υλών και δυσμενών μεταβολών των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των συγκρίσιμων λειτουργικών κερδών κατά €56 εκατ. στο εννεάμηνο του 2012.

Επίσης, οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν στα €381 εκατ., ενώ το κεφάλαιο κίνησης βελτιώθηκε κατά €35 εκατ. σε ετήσια βάση. Η εταιρεία αναμένει δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών ύψους €1,45 δις για την τριετία 2012-2014, παράλληλα με το στόχο για επένδυση €1,45 δις σε σωρευτικές κεφαλαιουχικές δαπάνες στο ίδιο διάστημα.

Ο κ. Δημήτρης Λόης, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola Hellenic, δήλωσε:

«Στο τρίτο τρίμηνο του 2012 επιτύχαμε αύξηση του όγκου πωλήσεων και αύξηση των εσόδων, με το ρυθμό αύξησης των εσόδων να ξεπερνά εκείνον του όγκου πωλήσεων. Το επίτευγμα αυτό αποδεικνύει ότι η άριστη εκτέλεση της στρατηγικής μας, επιτυγχάνει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ακόμη και εν μέσω του δυσμενούς οικονομικού κλίματος που επικρατεί.

Διαβλέπουμε τη συνέχιση της συνολικής μακροοικονομικής αστάθειας και των πιέσεων στο κόστος πρώτων υλών, παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου. Το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούμαστε παραμένει εξαιρετικά δυσχερές, ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες αγορές μας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας για εφαρμογή των στρατηγικών μας προτεραιοτήτων: της ενίσχυσης της ηγετικής μας θέσης στην αγορά, της αύξησης των εσόδων και της βελτιστοποίησης του κόστους και της αποδοτικότητας των επιχειρηματικών διαδικασιών.

Επιπρόσθετα, συνεχίζουμε να δημιουργούμε υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές, γεγονός που μας επιτρέπει να επενδύουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη, και έτσι να δημιουργούμε μακροπρόθεσμη αξία για τους μετόχους μας.

Η πρόσφατη ανακοίνωση περί προαιρετικής δημόσιας πρότασης ανταλλαγής μετοχών από την Coca-Cola HBC AG θα διευκολύνει την εισαγωγή του Ομίλου μας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και εντάσσεται στο πλαίσιο της δέσμευσής μας για δημιουργία επιπλέον αξίας για τους μετόχους μας. Αντικατοπτρίζει το διεθνή χαρακτήρα των επιχειρηματικών μας δραστηριοτήτων καθώς και της μετοχικής μας βάσης. Παράλληλα, θα αποκτήσουμε πρόσβαση σε μεγαλύτερο εύρος διεθνών επενδυτών και στη μεγαλύτερη σε εμπορευσιμότητα αγορά στην Ευρώπη, παρέχοντας ευελιξία για τη χρηματοδότηση της μελλοντικής ανάπτυξής μας με ανταγωνιστικούς όρους».

Τελευταία τροποποίηση στις 12:50 - 08 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.