ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρύ προβάδισμα Μέρκελ και μετά το debate δείχνει δημοσκόπηση

09:38 - 06 Σεπ 2013
Elli Komninou

Από Elli Komninou

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εξακολουθεί να έχει ευρύ προβάδισμα έναντι του σοσιαλδημοκράτη αντιπάλου της Πέερ Στάινμπρουκ μετά την τηλεοπτική αναμέτρησή τους, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χτες. Πρόκειται για την πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε ολόκληρη μετά το μοναδικό τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ της Μέρκελ και του Στάινμπρουκ.

Στην ερώτηση «ποιον θα επιθυμούσατε για καγκελάριο;», 59% των Γερμανών απάντησαν πως προτιμούν την Άγγελα Μέρκελ και μόνο 30% τον Πέερ Στάινμπρουκ. Στην πρόθεση ψήφου κερδίζουν και πάλι με 41% οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) έναντι 26% για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, η Μέρκελ θα είναι σε θέση να επαναφέρει τον κυβερνητικό συνασπισμό της με τους φιλελεύθερους των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), οι οποίοι σύμφωνα με την δημοσκόπηση βρίσκονται στο 6% . Οι Πράσινοι κινούνται στο 10% και το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα «Ντι Λίνκε» βρίσκεται στο 8%.

 

Η έρευνα, η οποία παραγγέλθηκε από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, διεξήχθη από τις 2 ως τις 4 Σεπτεμβρίου από το ινστιτούτο Βάλεν σε δείγμα 1.296 προσώπων αντιπροσωπευτικό του γερμανικού εκλογικού σώματος.

 

Εάν τα ποσοστά αυτά επαληθευθούν στις κάλπες, θα έχουμε όχι μόνο μια νίκη της Μέρκελ, αλλά και μια μεγάλη αύξηση των ποσοστών της σε σχέση με τις εκλογές του 2009, τις οποίες κέρδισε με ποσοστό 33,8%. Οι Γερμανοί, έτσι κι αλλιώς, μεταπολεμικά δεν αλλάζουν εύκολα ηγεσίες. Από το 1949 για είκοσι χρόνια κυβερνούσαν οι Χριστιανοδημοκράτες, μετά ακολούθησαν δεκατρία χρόνια σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων. Από το 1982 ως το 1998, επί δεκαέξι ολόκληρα χρόνια κυβερνούσε ο Χέλμουτ Κολ, ο μακροβιότερος Γερμανός Καγκελάριος. Ακολούθησε ο σοσιαλδημοκράτης Σρέντερ από το 1998 ως το 2005, για να περάσουμε στην εποχή Μέρκελ, η οποία βαδίζει ακάθεκτη για τρίτη τετραετία. 

 

Γιώργος Σμυρνής

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.