ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ιρλανδία: «Συναγερμός» για το δημοσιονομικό έλλειμμα

Ιρλανδία: «Συναγερμός» για το δημοσιονομικό έλλειμμα

11:55 - 22 Νοε 2013
Elli Komninou

Από Elli Komninou

Για κίνδυνο μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων της Ιρλανδίας προειδοποιεί το ανεξάρτητο δημοσιονομικό παρατηρητήριο της χώρας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η χώρα δεν έχει πλέον κανένα περιθώριο για λάθος, στην προσπάθειά της να ανταποκριθεί στο όριο που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το δημοσιονομικό έλλειμμα μέχρι το 2015, και υπάρχει μια πιθανότητα στις δύο να αποτύχει.
Η ιρλανδική κυβέρνηση, η οποία εκπλήρωσε όλους τους σημαντικούς στόχους της στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης, υποστηρίζει πως είναι σε καλό δρόμο για να μειώσει το έλλειμμά της στο 2,9% του ΑΕΠ μέχρι το 2015, ακριβώς κάτω από το όριο του 3% της Ε.Ε. και κάτω από το 7,3% το τρέχον έτος.
Ωστόσο, η απόφασή της τον περασμένο μήνα να μειώσει τη λιτότητα στον προϋπολογισμό του 2014 κατά 20% και οι αποδυναμωμένες προοπτικές ανάπτυξης την καθιστούν πολύ ευάλωτη σε μια επιβράδυνση της ανάπτυξης ή σε μια μείωση των φορολογικών εσόδων, εκτιμά το ιρλανδικό παρατηρητήριο.
Με βάση το ιστορικό της πορείας της ανάπτυξης στην Ιρλανδία, το παρατηρητήριο εκτιμά ότι η πιθανότητα να μην ανταποκριθεί η χώρα στον στόχο του ανωτάτου ορίου ελλείμματος 3% που θέτει η Ε.Ε. το 2015 έχει αυξηθεί από περίπου 1 προς 3 σε 1 προς 2.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:25 - 22 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.