ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προεδρικές αιχμές κατά Μπαλτά- Φίλη Κύριο

10:46 - 13 Ιουν 2016
Ανεμοδείκτης

Από τον Άγγελο Κωβαίο

Η εκδήλωση στην Προεδρία της Δημοκρατίας στην οποία ο Ανώτατος Πολιτειακός Άρχων, Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχθηκε τις ομάδες μαθητών και των καθηγητών τους που αντιπροσώπευσαν την Ελλάδα το 2015 στις διεθνείς μαθητικές Ολυμπιάδες, έκρυβε πολιτικές ειδήσεις.

Ιδίως, όταν ο κ. Παυλόπουλος, αναφερθείς στο ζήτημα της Αριστείας και σχολιάζοντας εμμέσως τις απόψεις των Μπαλτά- Φίλη που νοιώθουν δυσανεξία με αυτήν, υπογράμμισε εμφατικά:

«Η αριστεία όχι μόνον δεν παραβιάζει την αρχή της ισότητας αλλά την αναδεικνύει και την υπηρετεί. Γιατί η αρχή της ισότητας, κατά το Σύνταγμα, είναι αναλογική ισότητα».

 

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ισότητα κατά το Σύνταγμα σημαίνει ίση μεταχείριση ουσιωδώς όμοιων καταστάσεων αλλά και άνιση μεταχείριση ουσιωδώς ανόμοιων καταστάσεων.

 

Γιατί η ισότητα παραβιάζεται και όταν μεταχειριζόμαστε ανίσως τα ίσα, αλλά και όταν μεταχειριζόμαστε κατ΄ ίσον τρόπο τα άνισα. Όταν δηλαδή ισοπεδώνουμε την προσωπικότητα του ανθρώπου. Γιατί αυτό σημαίνει ίση μεταχείριση των ανίσων. Σε αυτήν την περίπτωση απλώς επιβεβαιώνουμε την μετριότητα. Και βεβαίως τους έχοντες και κατέχοντες.

 

Για να αποκτήσει όμως η ισότητα και η αριστεία αυτό το νόημα, η ίδια η κοινωνία και η ίδια η πολιτεία οφείλει σε εσάς, ιδίως τους μαθητές, που αρχίζουν την σταδιοδρομία τους να τους εξασφαλίζει πραγματική ισότητα ως προς τις ευκαιρίες. Και, ορθότερα, ισότητα στην αφετηρία.

 

Για να μπορέσετε να ξεκινάτε από την ίδια ακριβώς βάση. Μόνον έτσι μπορεί καθένας να αναδείξει την προσωπικότητά του χωρίς να υφίσταται άλλη διάκριση».

 

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη αναγνώρισης και τιμής της αριστείας, η έννοια της οποίας - όπως είπε - αναδείχτηκε για πρώτη φορά ο Όμηρος. «Το «αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων» είναι κάτι το οποίο ακολουθεί το Ελληνικό Πνεύμα και την Ελληνική Σκέψη», συμπλήρωσε.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.