ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαζεύοντας στιγμιότυπα στο Προεδρικό Μέγαρο Κύριο

13:36 - 25 Ιουλ 2016
labros katsaros

Από labros katsaros

Η ατμόσφαιρα στους δροσερούς κήπους του Προεδρικού Μεγάρου που ξανάνοιξαν μετά από πέντε χρόνια για τον εορτασμό των 42 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μπορεί να μην είχε την αίγλη άλλων εποχών, ωστόσο, έδωσε έναν τόνο αβρότητας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, δεδομένου ότι οι σχέσεις τους, ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο βρίσκονται σε κακό φεγγάρι.

Οι παλαιότεροι θυμούνται ότι βαθμιαία η γιορτή είχε εκφυλλιστεί σε πασαρέλα εφήμερων «διασημοτήτων» του παρακμιακού ελληνικού «σταρ σύστεμ»- ακόμα και ο Νίκος Μαστοράκης είχε προσκληθεί μια χρονιά, συνοδευόμενος από την πρώην «σταρ Ελλάς» Μαρία Τσιντικίδου και…το σκυλάκι της…

Οι πραγματικοί αντιστασιακοί κατά της χούντας, έλαμπαν δια της απουσίας τους. Προσκλήθηκαν για πρώτη φορά επί ημερών Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία και έδωσαν το μέτρο της σεμνότητας. Μέχρι τότε ήταν τόσο ανυπόφορο το κλίμα, από την ποιότητα πολλών προσκεκλημένων που συνωστίζονταν γύρω από τους πλούσιους μπουφέδες, ώστε ο πολύπειρος πρώην πρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Κρητικός που είχε φυλακιστεί από τους δικτάτορες, κάθε φορά που τον ρωτούσαν για ποιον λόγο αποφεύγει να πηγαίνει στο Μέγαρο, απαντούσε ετοιμόλογα «γιατί φοβάμαι να μην με συλλάβουν»!

Για να σπάσει ο πάγος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, άνοιξε την συζήτηση, διηγούμενος πως η καλύτερη δεξίωση κατά την άποψή του, ήταν το 2004, την χρονιά των Ολυμπιακών αγώνων και έπειτα άρχισε να εξιστορεί το χρονικό των εκδηλώσεων της γιορτής.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θυμήθηκε το 2008, επί προεδρίας Παπούλια, τότε που κατέφτασε με την Καντίτσα Σάνκο, μια νεαρή κοπέλα δεύτερης γενιάς μετανάστρια. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Τσίπρας τότε ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος είχε μπερδευτεί και νομίζοντας πως ήταν η γυναίκα του τον ρώτησε: «και πως τα περνάτε στο σπίτι με τα πεθερικά;».

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας η γυναίκα αυτή, σήμερα είναι παντρεμένη και ζει πλέον στο Λονδίνο με τον σύζυγό της και τα παιδιά της.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά σημείωσε πως είχε επισκεφτεί  το Προεδρικό με τον αείμνηστο πατέρα της όταν ήταν 17 ετών. Πάντως, η κυρία Γεννηματά δεν μίλησε καθόλου με τον κ. Καμμένο ούτε στην είσοδο ούτε μετά και φυσικά απέφυγε να ανταλλάξει χειραψία μαζί του, μετά το άηθες σχόλιο του τελευταίο στο twitter εις βάρος της.

Ο πρόεδρος των Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, αναφερθείς στις προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που παρουσιάζει απόψε το βράδυ στις 20:00 ο πρωθυπουργός στον προαύλιο χώρο της Βουλής, σχολίασε πως δεν έλαβε πρόσκληση για να του απαντήσει με τη σειρά του με χιούμορ ο Στ. Θεοδωράκης «Αν δεν πήρες εσύ πρόσκληση, πέφτει ο Τσίπρας!». Στον κ. Λεβέντη μάλιστα, κακοφάνηκε η παρουσία του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου επειδή, δεν είναι εκλεγμένος αρχηγός. «Γιατί είναι αυτός εδώ;», ακούστηκε να απορεί άκομψα..

Φορώντας γραβάτα ο Σταύρος Θεοδωράκης έθεσε στην ομήγυρη το θέμα των εξετάσεων για την ιθαγένεια των αλλοδαπών και έφερε ως παράδειγμα ένα ζευγάρι που ζει σε ένα νησάκι του Αιγαίου το οποίο πήγε στη Ρόδο να δώσει εξετάσεις και τους ρώτησαν αν γνωρίζουν το όνομα κάποιου αναπληρωτή υπουργού. Από τη πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως ούτε εκείνος θα το ήξερε ενώ όλοι συμφώνησαν πως πρόκειται για απαράδεκτο περιστατικό. Συμφώνησαν μάλιστα με τον Νίκο Βούτση ότι μπορούν να αλλάξουν το νόμο για τις εξετάσεις και να περιορίζονται στα βασικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε και σε «πηγαδάκι» με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη και τον Σταύρο Θεοδωράκη, με τον τελευταίο να λέει: «Αφήσαμε την Κρήτη για να έρθουμε σήμερα εδώ». Τότε ο Αλ. Τσίπρας του αποκάλυψε πως πριν κοιμηθεί τον παίρνει τηλέφωνο και τον ρωτάει αν είναι καλά. «Εγώ τον συμπαθώ τον πρόεδρο», σχολίασε με τη σειρά του ο Ευ. Αποστολάκης.

Ενδιαφέρον στιγμιότυπο ήταν και η αγκαλιά του Πάνου Καμμένου με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Ο πρόεδρος των Αν.Ελλ, που είχε ζητήσει προ μηνών την παραίτηση του υπουργού, αγκάλιασα τον κ. Μουζάλα λέγοντας στους φωτογράφους «Βγάλτε μας μια φωτογραφία να σκάσουν όλοι...».

Παρών στη δεξίωση ήταν και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος απέφυγε με έντεχνη ντρίμπλα τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για να μην έχουν άσχημα συναπαντήματα  σε «πηγαδάκι», ενώ ο κ. Μεϊμαράκης δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του, από το γεγονός ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι αντιπρόεδρος του κόμματος.

Το κόστος της εκδήλωσης ήταν 5000 ευρώ ενώ τα κρασιά που ήταν το μεγαλύτερο κόστος ήταν χορηγία Κοκοτού. Προτού αποχωρήσουν, ο Προκόπης Παυλόπουλος ρώτησε τους πολιτικούς αρχηγούς αν θέλουν του χρόνου η εκδήλωση να είναι με συνοδούς και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.