ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα φρουτάκια και οι ξένοι επενδυτές Κύριο

12:38 - 12 Σεπ 2016
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Μέσα στα πολλά λάθη που κάνει η κυβέρνηση είναι και η στρεβλή αντίληψη που έχει για τους ξένους επενδυτές και για τα κριτήρια με τα οποία εκείνοι κρίνουν την κατάσταση στην Ελλάδα για να αποφασίσουν αν θα επενδύσουν ή όχι. Η κυβέρνηση νομίζει οτι οι ξένοι επενδυτές θα έλθουν επειδή αναγνωρίζουν το μεταρρυθμιστικό της έργο. Και ως μεταρρυθμιστικό έργο αντιλαμβάνεται την υπό ασφυκτική πίεση νομοθέτηση κάποιων από τις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλει η τρόικα.

 

Δεν είναι έτσι τα πράγματα.

 

Οι ξένοι επενδυτές θα έρθουν μόνο αν θεωρήσουν οτι υπάρχουν σαφείς προοπτικές μεγάλου κέρδους. Και αυτές οι προοπτικές δεν υπάρχουν. Εκτός της γενικευμένης αβεβαιότητας από την αλλοπρόσαλλη πολιτική της κυβέρνησης και από τη διγλωσσία - διότι άλλα λέει στους ξένους επενδυτές, άλλα στους Έλληνες ψηφοφόρους- η κυβέρνηση θεωρείται εχθρός της επιχειρηματικότητας. Και είναι. Και αυτό το ξέρουν καλά οι ξένοι επενδυτές οι οποίοι όταν μιλάνε με Έλληνες επιχειρηματίες ρωτούν πολύ συγκεκριμένα πράγματα και βάσει αυτών κρίνουν και αποφασίζουν.

 

Για παράδειγμα, στο road show που οργάνωσε η HSBC στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, ένα από τα αγκάθια αποδείχθηκε οτι ήταν η κόντρα κυβέρνησης - ΟΠΑΠ για τα φρουτάκια δηλαδή τα παράνομα παιχνίδια που υπάρχουν στα ιντερνετ καφέ. Η απορία των ξένων ήταν γιατί η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με τον ΟΠΑΠ για να τα περιορίσει και φτάνουν στη διαιτησία, ενώ προφανώς το συμφέρον ΟΠΑΠ και κράτους είναι κοινό. Το παράνομο στοίχημα και τα παράνομα παιχνίδια πλήττουν και τους δυο. Ο ΟΠΑΠ χάνει τζίρο και κέρδη και η κυβέρνηση χάνει φόρους.

 

Τι έχουν ακριβώς να χωρίσουν στη διαιτησία και γιατί δεν μπορούν να βρούν μια λύση; Τέτοιου είδους συγκεκριμένες ερωτήσεις θέτουν οι ξένοι επενδυτές και καθώς απάντηση δεν παίρνουν περιμένουν και δεν επενδύουν.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:32 - 12 Σεπ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.