ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι πέντε συμβουλές του Κλίντον στον Τσίπρα Κύριο

19:51 - 16 Οκτ 2016
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Η Καθημερινή παρουσίασε την Κυριακή μία σειρά από τα emails που αποκάλυψaν τα Wikileaks και αφορούν την Ελλάδα.

Ισως το πιο ενδιαφέρον από τα emails είναι στις 11 Ιουλίου, που έχει σε περίληψη τις πέντε συμβουλές τις οποίες είχε ετοιμάσει ο Μπιλ Κλίντον προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, κατόπιν σχετικής προτροπής από τον Μπαράκ Ομπάμα να τον νουθετήσει:

 

Ο κ. Κλίντον έστειλε λοιπόν σε συνεργάτες του κ. Τσίπρα τα εξής μηνύματα:

 

• Ακόμα και αν οι εταίροι έχουν παράλογα αιτήματα ο Ελληνας πρωθυπουργός πρέπει να μείνει ήρεμος.
• Να υπογραμμίσει τη γεωπολιτική και οικονομική σημασία της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ για όλους.
• Να τονίσει ότι η αναγνώριση μιας αναδιάρθρωσης του χρέους είναι σημαντική νίκη για την Ελλάδα και την ανάπτυξή της και θα έπρεπε να πάει πέρα από την παραδοχή που είχαν καταφέρει οι προκάτοχοι του κ. Τσίπρα.
• Να αποκτήσει εμπιστοσύνη και να δείξει ότι η Ελλάδα έχει τη διάθεση και τη δυνατότητα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, και θα έπρεπε να κινηθεί όσο τον δυνατόν γρηγορότερα ψηφίζοντας βασικές μεταρρυθμίσεις από τη βουλή τις επόμενες μέρες.
• Να θυμάται ότι η Μέρκελ αλλά και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πολιτικούς περιορισμούς και ότι πρέπει να έχει δυνατή απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μεταρρυθμιστεί και να είναι ευέλικτη.

 

Η συζήτηση όπως προκύπτει από τα emails δεν έγινε μεταξύ του κ. Κλίντον και του κ. Τσίπρα αλλά ανάμεσα στους συνεργάτες τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.