ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FAZ: Ο Ομπάμα και το δόγμα Σόιμπλε Κύριο

09:50 - 18 Νοε 2016
Ανεμοδείκτης

Από τον Άγγελο Κωβαίο

«Η διαφορά μεταξύ ενός απερχόμενου Αμερικανού προέδρου και ενός ανθρώπου που αποφασίζει είναι σαφής στην ελληνική κυβέρνηση», σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε έναν απολογισμό της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα με τίτλο «Ο Ομπάμα και το δόγμα Σόιμπλε».

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί ότι από ελληνικής σκοπιάς το σημαντικότερο σημείο της ομιλίας Ομπάμα ήταν όταν τάχθηκε υπέρ ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους. Εννοείται –προσθέτει-πως η ελληνική κυβέρνηση άκουσε, εκτός από τα λόγια του αμερικανού προέδρου και τις δηλώσεις Σόιμπλε, στις οποίες έλεγε ότι «όποιος μιλά τώρα για μείωση χρέους κάνει ζημιά στην Ελλάδα «, ενώ παράλληλα προειδοποιούσε ότι μια απομείωση «θα εξασθενούσε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης». 

 

Κανείς ωστόσο στην Ελλάδα, σχολιάζει η εφημερία, δεν έχει ψευδαισθήσεις ότι σε λίγο ο πρόεδρος Ομπάμα θα περάσει στην ιστορία, ενώ η πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας που ευαγγελίζεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα παραμείνει, προς το παρόν τουλάχιστον. Ίσως γι αυτό η δήλωση του Γερούν Ντάϊσελμπλουμ ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα εργάζεται πιο εποικοδομητικά από τους προκατόχους της» και ότι στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών θα πρέπει να συζητηθούν “βραχυπρόθεσμες ελαφρύνσεις” ακούστηκε με ιδιαίτερη προσοχή στην Ελλάδα».

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.