ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς ο Μίκης (δεν) έγραψε την μουσική του «Ζ»! Κύριο

22:40 - 05 Φεβ 2017
Axiwti Kiriaki

Από Axiwti Kiriaki

Κι όμως, κάποιες από τις βεβαιότητές ανατρέπονται με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο… Όπως αυτή που θέλει τον Μίκη Θεοδωράκη να έχει συνθέσει την πρωτότυπη μουσική για το «Ζ» του Κώστα Γαβρά, βασισμένη στο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού με θέμα την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963 στην Θεσσαλονίκη.

Ο σκηνοθέτης αποκαλύπτει σε μία συνέντευξή του στην  Καθημερινή και τον Σταύρο Τζίμα, πώς ακριβώς έγιναν τα πράγματα και πώς ο Μίκης τελικά δεν έγραψε την μουσική της τανίας! 

Όπως διηγείται: «Ο Μίκης ήταν τότε εξόριστος στην Ζάτουνα. Προσπάθησε η γυναίκα μου να πάει να τον δει, αλλά δεν της το επέτρεψαν. 'Εστειλα κατόπιν τον Περά (σ.σ. ήταν ο ηθοποιός που στην ταινία έπαιζε τον δημοσιογράφο), ο οποίος κατάφερε να τον συναντήσει και του εξήγησε τι πάμε να κάνουμε. Ο Μίκης μου έστειλε γραμμένο σε ένα πακέτο τσιγάρα μήνυμα που έλεγε: ”Ο Κώστας να πάρει από την μουσική μου ό,τι θέλει”. Πήρα λοιπόν κομμάτια από την μουσική του, προσέλαβα έναν Γάλλο μουσικοσυνθέτη, έφερε μουζουξήδες από την Ευρώπη - είχε πολλούς στο Βέλγιο τότε - και δουλέψαμε. Έψαχνα να ντύσω μουσικά την σκηνή που χτυπιέται ο Μοντάν και πήγαμε μπρος πίσω το φιλμ. Κατά τη διαδικασία αυτή και ενώ ακούγαμε από το τέλος την μουσική, μου άρεσε. Οπότε λέω στον μουσικοσυνθέτη: “γράψε την μουσική από το τέλος προς τα πίσω, το έκανε και έτσι βγήκε η μουσική του “Ζ”». 

Όταν αργότερα Γαβράς και Θεοδωράκης συναντήθηκαν στην Γαλλία, ο Μίκης ρώτησε: «Ποιανού είναι αυτή η μουσική;». Και ο σκηνοθέτης απάντησε: «Δικιά σου είναι Μίκη, αλλά από την ανάποδη»…

Τελευταία τροποποίηση στις 22:43 - 05 Φεβ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.