ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
«Τζούφια» η επίσκεψη Κοντονή-Γιαννακάκη στο Στρασβούργο

«Τζούφια» η επίσκεψη Κοντονή-Γιαννακάκη στο Στρασβούργο Κύριο

12:42 - 08 Ιουν 2017
Axiwti Kiriaki

Από Axiwti Kiriaki

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο Μετά τα απανωτά «χαστούκια» που έφαγε η Ελλάδα, από τους θεσμικούς εκπροσώπους του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το ότι η χώρα είναι μέσα στις 7 που αδιαφορούν για την εκτέλεση τελεσίδικων αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και για την υπέρμετρη βία των αστυνομικών αρχών, εναντίον πολιτών και κρατουμένων, θα έλεγε κανείς πως ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ήλθε ανεπισήμως στο Στρασβούργο, στα τέλη Μαίου, για να ανατρέψει αυτό το αρνητικό κλίμα για τη χώρα.

Συνοδευόμενος από την πολύγλωσση Γενική Γραμματέα του υπουργείου του Μαρία Γιαννακάκη και την ιδιαιτέρα του γραφείου του, έμειναν τρείς ημέρες στο Στρασβούργο, εξαντλώντας την δραστηριότητα τους, σε ολιγόλεπτες συναντήσεις με τον ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιον Ζάγκλαντ, την επικεφαλής της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης Χάνε Γιούνγκερ και τον πρόεδρο του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την συνάντηση με τον οποίο ουδέν ανακοινώθηκε!

 

Σ’ αυτές τις ανεπίσημες συναντήσεις, ήταν παρόντες-απόντες ο επικεφαλής της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Στρασβούργο Στέλιος Περράκης, ο πρώτος πρεσβευτικός ακόλουθος και ο πρόσφατα εκλεγείς ως αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έλληνας δικαστής  Λίνος Αλέξανδρος Τσιτσιλιάνος.

 

Σύμφωνα με ακριβείς μας πληροφορίες, η  συνάντηση με τον Ζάγκλαντ διήρκεσε πέντε (!) λεπτά της ώρας, βγήκε μία αναμνηστική φωτογραφία και για το περιεχόμενο αυτής της συζήτησης, δεν ανακοινώθηκε τίποτα από το γραφείο του ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης παρά μόνον από το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης διοχετεύθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μία ανακοίνωση.

 

Σύμφωνα μ’ αυτήν την ανακοίνωση, που βρίθει από γενικότητες και ευτράπελες διαπιστώσεις, ο Κοντονής ενημέρωσε τον Ζάγκλαντ για θέματα επιτάχυνσης στην απονομή της Δικαιοσύνης, καταπολέμησης της διαφθοράς, για την πορεία της δίκης της Χρυσής Αυγής και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

 

…και από την πλευρά του, λέει η ανακοίνωση, ο Ζάγκλαντ τόνισε ότι «είναι σκάνδαλο να φορτώνεται τόσο βάρος στις πλάτες της Ελλάδας, σ' ένα τόσο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον», ενώ αναφέρθηκε «στην αρμονική συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με το Συμβούλιο της Ευρώπης τα τελευταία δύο χρόνια».

 

Φαίνεται, όμως, ότι «διέφυγε» των συντακτών της ανακοίνωσης αλλά και του ιδίου του ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι, τα τελευταία δύο χρόνια, η Ελλάδα έχει κριθεί υπόλογη από την Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), για το γεγονός ότι δεν έχει πράξει τίποτα το ουσιώδες για την πάταξη της διαφθοράς στις τάξεις των πολιτικών, βουλευτών, δικαστών και εισαγγελέων.

 

Όπως τους «διέφυγε» επίσης, να αναφερθούν στις συχνές παρεμβάσεις του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νίλς Μουϊζνιεκς, ότι αν ήθελε η ελληνική κυβέρνηση ΜΠΟΡΟΥΣΕ να θέσει εκτός νόμου το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.

 

Η απάντηση, για το πόσο άριστα διαχειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση τις προσφυγικές ροές, ήλθε μόλις χθες από τον Επίτροπο Μουϊζνιεκς που, όπως μετέδωσε πρώτος ο Reporter.gr, κατηγόρησε την Ελλάδα για τις εν κρυπτώ ομαδικές απελάσεις τούρκων αιτούντων άσυλο,  στη χώρα του Ερντογάν.

 

Ακαρπη, άνευ αποτελέσματος και μόνο για …γέλια ήταν και η συνάντηση που πραγματοποίησε στις 31 Μαϊου, η ηγεσία του ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, με την  επικεφαλής της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (CEPEJ) Χάνε Γιούνγκερ.

 

Ο έλλην υπουργός Δικαιοσύνης, μη μπορώντας να μιλήσει παρά μόνον την …Ζακυνθινή διάλεκτο, διευκολύνθηκε στην επικοινωνία, κατά τη διάρκεια της δεκάλεπτης αυτής συνάντησης με την κυρία Γιούνγκερ, από την γενική γραμματέα του υπουργείου του, που έκανε χρέη διερμηνέως, παρόντων του έλληνα πρέσβυ και λοιπών.

 

Φέρεται να ζήτησε οικονομική ενίσχυση για την εύρυθμη λειτουργία των ελληνικών δικαστηρίων και την αποσυμφόρηση των φυλακών αλλά η κυρία Γιούνγκερ, ευγενώς, τον πληροφόρησε ότι η CEPEJ και το Συμβούλιο της Ευρώπης γενικότερα δεν δίνουν χρήματα και ότι η υπηρεσία στην οποία προïσταται δεν ασχολείται με τα ζητήματα των φυλακών στην Ευρώπη!

 

Κατά τα άλλα, ωστόσο, η ελληνική αντιπροσωπεία πρέπει να πέρασε καλά το τριήμερο στο Στρασβούργο.

 

ko 2

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.