ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
«Παρακάμψτε τα στατιστικά στοιχεία γρήγορα και σιωπηρά»…

«Παρακάμψτε τα στατιστικά στοιχεία γρήγορα και σιωπηρά»… Κύριο

14:30 - 02 Αυγ 2017
panayiotis

Από panayiotis

Η καταδίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου σε διετή φυλάκιση (με τριετή αναστολή) για παράβαση καθήκοντος, τάραξε ως φαίνεται τα σκιερά σαλόνια της Εσπερίας.

Με ξινισμένο ύφος, η Ανίκα Μπράϊτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί μετέφερε τη δυσφορία των ανωτέρων της σχολιάζοντας:

«Η ανεξαρτησία των στατιστικών υπηρεσιών στα κράτη -μέλη μας αποτελεί βασικό πυλώνα της εύρυθμης λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προστατεύεται από το δίκαιο της ΕΕ. Λαμβάνουμε υπόψη τη σημερινή ειδική απόφαση, η οποία παρατηρούμε ότι δεν είναι σύμφωνη με την απόφαση σε προηγούμενη διαδικασία».

Στον ίδιο τόνο συμπλήρωσε «Κατανοούμε ότι η σημερινή απόφαση είναι ανοικτή για προσφυγή για νομικούς λόγους ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδος» και σπεύδοντας να προκαταλάβει την απόφαση του Αρείου Πάγου πρόσθεσε:

«Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και την ακρίβεια των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κατά την περίοδο 2010-2015 και μετά».

Κατόπιν τούτων η απορία είναι εξαιρετικά απλή: Αυτή η ευθεία παρέμβαση, έστω κομψά κατά κάποιον τρόπο διατυπωμένη, δεν ενοχλεί τους ένθερμους θεματοφύλακες της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης που ξεσπάθωσαν επιλεκτικά μόνο κατά του ΣΥΡΙΖΑ;

Και δεν τους ενοχλεί άραγε, πάνω στο αντιπολιτευτικό τους μένος, ότι αυτή η χλεύη που προσήκει μόνο σε μπανανίες οι οποίες δέχονται ατιμωτικές υποδείξεις από τους πολιτικούς κηδεμόνες της, εισπράττεται ακέραιη από τη χώρα και τους πολίτες της στο πρόσωπο της (εκάστοτε) κυβέρνησής της;  

Σεβαστή απολύτως η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ. Αλλά, αν οι δικαστές κρίνουν ότι ο επικεφαλής της παρέβη το καθήκον του δεν πρέπει σε καμία περίπτωση ο κ. Γεωργίου που παρακολουθεί τις εξελίξεις από την πολυτελή οικία του στην Ουάσιγκτον, να έχει ασυλία και ποινικό ακαταδίωκτο. Ποιος είναι δηλαδή για να στέκεται πάνω από τους νόμους;  

Και κάτι ακόμα: Στο τελευταίο του βιβλίο σχετικά με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, ο εξαιρετικός δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, αποκαλύπτει ένα τηλεγράφημα του Μπομπ Τράα, αξιωματούχου του ΔΝΤ και πρώτου μνημονιακού αντιπροσώπου στην Ελλάδα που απευθύνεται προς τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και του λέει ότι θα πρέπει το ζήτημα των στατιστικών στοιχείων «να παρακαμφθεί γρήγορα και σιωπηρά».

Τι να εννοούσε άραγε; 

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Τελευταία τροποποίηση στις 14:40 - 02 Αυγ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.