ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Μήπως να γίνουμε μέλη της MONEYVAL κύριε Παππά….

Μήπως να γίνουμε μέλη της MONEYVAL κύριε Παππά…. Κύριο

21:29 - 07 Αυγ 2017
panayiotis

Από panayiotis

Υπερηφάνως ανακοίνωσε, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ότι εφεξής και βάσει του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου, «ο έλεγχος των στοιχείων «πόθεν έσχες» των μετόχων υποψηφίων για άδεια τηλεόρασης θα ελέγχεται με την υποχρεωτική συνδρομή της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες».

Εκπληκτοι, οι ενασχολούμενοι πανευρωπαϊκώς με το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» πληροφορήθηκαν, λοιπόν, ότι στην Ελλάδα υπάρχει δημόσια Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, για την οποία ποτέ δεν είχαν ξανακούσει, μιας και στα «πεπραγμένα» (?) της ουδέν υπάρχει, για επιτυχή καταπολέμηση της εν λόγω προσοδοφόρας, για το οργανωμένο έγκλημα, αυτής δραστηριότητας.

Διερωτήθηκαν δε μήπως και αυτή η  Αρχή, δημιουργήθηκε και υπάρχει, για να υποκαταστήσει εν Ελλάδι, τη δουλειά που κάνει η κατ’ εξοχήν Επιτροπή

Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης (MONEYVAL), στα κράτη-μέλη του πανευρωπαϊκού αυτού Οργανισμού που είναι μέλη της.

Οποία απογοήτευσις όμως...

Η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, από το 2010 που δημιουργήθηκε η MONEYVAL ως Σώμα, αρμόδιο για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στις ευρωπαϊκές χώρες, δεν «φιλοτιμήθηκε» ακόμη να γίνει μέλος της, την ώρα που χώρες όπως η Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κύπρος, η Λιθουανία και άλλες, έχουν προσχωρήσει σ’ αυτήν, αποδεχόμενες τους συχνούς ελέγχους που κάνει αυτή η Επιτροπή, για τον εντοπισμό κρουσμάτων ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στο έδαφος τους.

Πιθανά, για την μη προσχώρηση, ως μέλους, της Ελλάδος στην εν λόγω Επιτροπή, να φταίνε ή να έχουν αδιαφορήσει οι προηγούμενοι «που δεν ήτανε καλύτεροι», γιατί δεν ήθελαν στα πόδια τους, μια πανευρωπαϊκώς αναγνωρισμένη Επιτροπή, που κάθε τρείς και λίγο, επισκέπτεται τις χώρες-μέλη της και αξιολογεί την κατάσταση που επικρατεί, στον τομέα καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Με βάση δε το Καταστατικό της η MONEYVAL εξετάζει το κατά πόσον οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις των κρατών που ελέγχει, λειτουργούν σύμφωνα με την παγκόσμια νομοθεσία ο Κανονισμός καθορίζει τις διαδικασίες βάσει των οποίων η MONEYVAL αξιολογεί τη συμμόρφωση με την παγκόσμια νομοθεσία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Γιατί λοιπόν κύριε υπουργέ της Ψηφιακής Πολιτικής δεν μεσολαβείτε, ως κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος μιας «αριστερής» κυβέρνησης, να γίνει η χώρα μέλος της MONEYVAL και να υπόκειται στους ελέγχους της?

Θα είναι μεγάλη χείρα βοηθείας στο δύσκολο έργο που αναλάβατε, να «τσακίσετε» όσους ξεπλένουν βρώμικο χρήμα στην Ελλάδα.!

 

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 21:42 - 07 Αυγ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.