ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Θα κάνει... ΚοΚο η Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες;

Θα κάνει... ΚοΚο η Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες; Κύριο

15:09 - 13 Δεκ 2017
Μαριλένα Καραβασίλογλου

Από Μαριλένα Καραβασίλογλου

Σε κρίσιμη φάση μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Γερμανία. Και είναι τόσο κρίσιμη, ώστε να διατηρείται μυστικός ο τόπος και ο χρόνος της συνάντησης των επικεφαλής του CDU και του SPD που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη το βράδυ...

Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για τον συνασπισμό «Τζαμάικα», μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων, το βάρος έχει πέσει ως γνωστόν στους Σοσιαλδημοκράτες. Κανείς όμως στο SPD δεν επιθυμεί να γίνουν οι Σοσιαλδημοκράτες για άλλη μία τετραετία το δεκανίκι της Μέρκελ. Και έτσι έχουν επινοήσει μία πρόταση για ένα υβριδικό μοντέλο συνασπισμού «περιορισμένης ευθύνης», που τον έχουν ονομάσει Kooperations koalition (KoKo), αντί για Grosse Koalition (GroKo - μεγάλο Συνασπισμό). 

Πρακτικά, κάτι τέτοιο θα σημάνει συνεργασία κατά περίπτωση σε συγκεκριμένα νομοσχέδια και υπουργεία και όχι μία λεπτομερή και δεσμευτική προγραμματική συμφωνία. Μένει να φανεί αν η Μέρκελ θα δεχθεί κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι έχει απορρίψει ήδη την λύση της κυβέρνησης μειοψηφίας.

Αν πάντως η συντομογραφία KoKo αντικατοπτρίζει τις πιθανότητες επιτυχίας, μάλλον τα μηνύματα για την πορεία του υβριδικού σχήματος δεν είναι και τα καλύτερα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.