ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Άνοιξε και επίσημα η συζήτηση για εκλογή μουφτή

Άνοιξε και επίσημα η συζήτηση για εκλογή μουφτή Κύριο

14:28 - 15 Δεκ 2017
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Δεν ξέρουμε αν είναι συμπτωματικό, πάντως, πριν καλά - καλά καταλαγιάσει ο θόρυβος από την επίσκεψη Ερντογάν, η ελληνική κυβέρνηση ανοίγει τη συζήτηση για το θέμα της εκλογής μουφτή.

Σε συνέντευξή του στο Κανάλι της Βουλής, αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα και τους θρησκευτικούς λειτουργούς της, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας πως υπάρχει «ασυμμετρία» μεταξύ των διαδικασιών ανάδειξης του Οικουμενικού Πατριάρχη και των μουφτήδων.

Θα πρέπει «να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει για συζητήσεις πάνω στο σοβαρό ζήτημα του προσδιορισμού του εκλεκτορικού σώματος», είπε.

«Τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην Πόλη, δεν τον εκλέγουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών, ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Παιδείας επισήμανε ακόμα ότι μετά την ψήφιση του νόμου για προαιρετική εφαρμογή της σαρίας με προεδρικό διάταγμα, θα οριστούν οι δικονομικές αρμοδιότητες του μουφτή, ενώ θα ακολουθήσει σύσταση επιστημονικής επιτροπής, από νομικούς και ειδικούς, επί του ισλαμικού δικαίου.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Ερωτηθείς για την εκλογή του μουφτή στη Θράκη απάντησε: «Η συζήτηση που αφορά πώς θα μπορέσουμε να αμβλύνουμε υπαρκτές αντιθέσεις στο χώρο της μειονότητας που έχουν να κάνουν με το ότι μεγάλο τμήμα της δεν αναγνωρίζει τον επίσημο θρησκευτικό ηγέτη που αναγνωρίζει η ελληνική πολιτεία. Αυτό είναι μια συζήτηση που πρέπει να κάνουμε».

«Πρέπει να την κάνουμε γιατί ούτε την ελληνική πολιτεία τιμά αυτό, ούτε την μειονότητα την κάνει να αισθάνεται άνετα μια τέτοια πραγματικότητα» είπε ο κ. Τσίπρας για τη συζήτηση περί αλλαγής του τρόπου εκλογής του μουφτή. «Θα θέλαμε λοιπόν να φτάσουμε στο σημείο εκείνο όπου αυτός που -δεν θα γίνει αύριο αυτό αλλά σε βάθος χρόνου- που θα αναγνωρίζει ως θρησκευτικούς ηγέτες η ελληνική πολιτεία δεν θα τους αμφισβητεί και η μειονότητα ή μέρος αυτής».

«Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει με τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες μουσουλμανικής πίστης και να καταλήξει το συντομότερο δυνατό και να καταλήξει σε μια νομοθέτηση σε βάθος χρόνου» έκλεισε την τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:50 - 15 Δεκ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.