ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Η εμπλοκή με τον ΟΛΘ (μπορεί να) κρύβει πολλά…

Η εμπλοκή με τον ΟΛΘ (μπορεί να) κρύβει πολλά… Κύριο

09:00 - 19 Δεκ 2017
panayiotis

Από panayiotis

Η τελική συμφωνία επρόκειτο να υπογραφεί την προηγούμενη Παρασκευή. Ομως με μία αιφνιδιαστική κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, η εγγυητική επιστολή των 24 εκατ. ευρώ που είχε κατατεθεί από την ρωσική Promsvyazbanκ ακυρώθηκε, αφότου η τράπεζα τέθηκε σε καθεστώς προσωρινής διαχείρισης.

Η νέα προθεσμία για την κατάθεση εγγυητικής επιστολής ορίστηκε και είναι η 21 Δεκεμβρίου, δηλαδή η Τετάρτη.

Καλά πληροφορημένες πηγές όμως ανησυχούν ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί και αναφέρουν το εξής σημαντικό: η εγγυητική επιστολή είχε κατατεθεί ήδη από τον προηγούμενο Απρίλιο, όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα του πλειοδοτικού διαγωνισμού. Αυτό σημαίνει ότι οι αρμόδιοι όφειλαν να γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα άλλο, σημαντικό πρόβλημα, λόγω του εμπάργκο που έχει επιβληθεί από την ΕΕ στην Ρωσία.

Επ’ αυτού, ελληνικές τραπεζικές πηγές που ρωτήθηκαν, σημειώνουν για τους χειρισμούς των αρμοδίων: «θα έπρεπε ίσως να το είχαν σκεφτεί».

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει α) αν οι ανησυχίες για την έκβαση της συμφωνίας επαληθευτούν και β) τι σημαίνουν όλα αυτά.

Ως προς το πρώτο: το ενδεχόμενο περαιτέρω περιπλοκών είναι μεγάλο, μεταξύ όλων των άλλων και επειδή από την στιγμή ανακοίνωσης της συμφωνίας κι έπειτα σημειώθηκε και ένα ράλι της τάξεως του 30% στην μετοχή του ΟΛΘ. Αν η συμφωνία καταρρεύσει, τα κέρδη όσων επένδυσαν στην μετοχή απειλούνται σοβαρά. Και μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται σε μεγάλο ποσοστό και το ελληνικό δημόσιο.

Ως προς το δεύτερο: καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν ότι το στοιχείο της παρέμβασης της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνδυασμό με την πρόσφατη δημόσια αντίθεση του Αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ προς την πώληση του ΟΛΘ στους Ρώσους και τον Ιβάν Σαββίδη, σημαίνει ότι η κυβέρνηση χάνει τα ερείσματά της και στην Ουάσιγκτον και στην Μόσχα…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.