ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Γιατί ένα αστέρι Michelin μπορεί να είναι κατάρα

Γιατί ένα αστέρι Michelin μπορεί να είναι κατάρα Κύριο

14:34 - 08 Ιαν 2018
Μαριλένα Καραβασίλογλου

Από Μαριλένα Καραβασίλογλου

Στην εποχή της οικονομικής κρίσης, βραβεία και διακρίσεις φαίνεται πως και αυτά χάνουν την αξία τους. Ή μάλλον, σε κάποιες περιπτώσεις, μετατρέπονται σε κατάρα.

Στο πεδίο της γαστρονομίας, η μεγαλύτερη διάκριση που μπορεί να φανταστεί κάποιος είναι τα περιβόητα αστέρια Michelin. Μόνο που τον τελευταίο καιρό, πολλοί από εκείνους που τα κερδίζουν σπεύδουν να αρνηθούν και να τα επιστρέψουν. Γιατί; Επειδή με την βράβευση οι οικονομικές απαιτήσεις προκειμένου να διατηρηθεί η υπηρεσία στο ίδιο υψηλό επίπεδο εκτοξεύονται, με αποτέλεσμα τα βραβευμένα εστιατόρια να μετατρέπονται σε οικονομικά ασύμφορες έως και ζημιογόνες επιχειρήσεις!

Τελευταίος στην σειρά εκείνων που επέστρεψαν το αστέρι τους, είναι ο Γάλλος σεφ Jérôme Brochot, σεφ του εστιατορίου «La France», στην περιοχή Μονσώ Λε Μιν της Βουργουνδίας.

Ο σεφ έστειλε επιστολή στη Michelin αποποιούμενος την διάκριση, όπου μεταξύ άλλων σημειώνει: «Αυτό που κάνω σήμερα, δεν το κάνω με ευκολία αλλά επειδή δεν έχω άλλη επιλογή».

Δικαιολογώντας την απόφασή του σε συνέντευξή του στους New York Times είπε χαρακτηριστικά ότι προκειμένου να διατηρήσει το προφίλ του εστιατορίου και να αντεπεξέλθει οικονομικά, θα ήταν αναγκασμένος να απολύσει το μισό προσωπικό. Και επιπλέον, το εστιατόριο βρίσκεται σε μία περιοχή που μαστίζεται από την ανεργία και την κρίση.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με τις απαιτήσεις πλέον αυξημένες λόγω της διάκρισης, η κάλυψη 60 κουβέρ ημερησίως ήταν εγχείρημα αδύνατο. Αποτέλεσμα ήταν πολλές από τις υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες που προμηθευόταν να καταλήγουν στα σκουπίδια.

Προκειμένου να αντεπεξέλθει στις νέες συνθήκες, ο Brochot χρησιμοποιεί πλέον λιγότερο ακριβά υλικά, οι τιμές του εστιατορίου είναι πιο προσιτές και η κουζίνα του προσαρμόστηκε σε ένα πιο απλό στιλ. 

Όπως λέει στους ΝΥΤ, «αφότου αλλάξαμε τη φόρμουλα, το πελατολόγιό μας αυξήθηκε γιατί επί της ουσίας, το αστέρι είναι συνυφασμένο με την υψηλή τιμή».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.